Get this Widget

Cum arata EXPONATUL LUNII de la MCDR

0

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 martie 2015, o noua piesa in categoria „Exponatul lunii”, piesa ce va putea fi admirata in spatiul special amenajat la intrarea in Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii martie aduce in atentia publicului o noua “poveste din spatele vitrinei”, mai precis drumul anevoios al unui obiect arheologic trecut si prin Laboratorul de restaurare-investigatii din cadrul MCDR.

Este vorba despre un vas cuptor, de tip „pyraunos”, mai precis o instalatie compusa dintr-o oala de mari dimensiuni careia ii este atasata la partea inferioara, facand corp comun cu aceasta, o camera de ardere.

Denumit in literatura de specialitate si „vatra portabila” sau „vas pentru gatit portabil”, acest tip de instalatie este o categorie specifica epocii bronzului.

Piesa in discutie, descoperita in timpul cercetarilor arheologice preventive de pe segmentul de autostrada Deva – Orastie, in situl de la Soimus – „Teleghi”, se pare insa ca a fost folosita in alte scopuri decat cele casnice. In sustinerea unei asemenea ipoteze vin si reprezentarile plastice ce decoreaza peretii vasului, reprezentari care, luate in ansamblu ilustreaza un personaj grotesc.

Prin urmare, vasul cuptor expus in luna martie 2015 la MCDR Deva este foarte important din punct de vedere istoric datorita raritatii sale, fiind de asemenea si singurul obiect intregibil de acest fel descoperit pe teritoriul Romaniei.

Autor: Ioana Galeș
Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply