Get this Widget

Cum a reacționat Guvernul la mitingul SANITAS? Protestele continuă

0

Peste 10.000 de persoane au participat la mitingul organizat joi în Capitală. S-au solidarizat cu protestul Federației SANITAS din România cea mai mare organizație a pacienților – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice – COPAC și Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România, cei din urmă reprezentând și interesele personalului medico-sanitar din instituțiile sanitare subordonate Ministerului Afacerilor Interne.

Delegația SANITAS, invitată la sediul Guvernului, a prezentat vicepremierului Viorel Ștefan, ministrului Sănătății, Sorina Pintea și consilierilor prezenți principalele revendicări:

1.Modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament.

2.Creșteri salariale pentru TOT personalul din sănătate și asistență socială.

3.Negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Încă suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Pe data de 2 mai vom face o analiză şi dacă se va face aşa cum a spus vicepremierul Viorel Ştefan, ca începând de luna viitoare, nimeni să nu mai pierdă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare. Suntem în alertă, vom purta discuţii la întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv cu doamna premier şi sperăm să obţinem rezultatele pe care ni le dorim“, a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, după discuţiile de la guvern.

Sindicaliștii au menționat că partea guvernamentală a confirmat că, în ultimele zile, comisiile de lucru formate din manageri de spitale şi reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Ministerului Finanțelor și Ministerului Sănătății, au identificat soluții, astfel ca nici un angajat din sănătate și asistență socială să nu mai înregistreze pierderi de venit. Soluțiile vor fi prezentate Federației SANITAS în cadrul unei întâlniri ce va avea loc miercuri, 2 mai.

În lipsa unui document în baza căruia Federaţia SANITAS să poată evalua viabilitatea soluţiei, organizaţia noastră lasă deschise căile de dialog cu partea guvernamentală, dar continuă programul de proteste stabilit: 7 mai – grevă de avertisment; 11 mai – grevă generală. Vrem fapte, nu vorbe, deoarece în ultimul timp au fost multe promisiuni guvernamentale neonorate!”, menționează SANITAS.

Dacă oficialii prezenți la negocierile cu sindicaliștii au făcut o serie de promisiuni, Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, anunță că nu s-a ajuns la nicio înțelegere în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie. “Am aşteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluţie cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanţii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici şi raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceştia cereau sporuri mai mari pentru această categorie şi mai mici pentru medici, motivând că “oricum, le-au crescut salariile”. Discuţiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privinţa Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absenţa unui Regulament de sporuri şi în condiţiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul şi-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10“, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Anexa 10 făcea referire la menţionarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate şi autorităţi pe aceste prevederi.

Reprezentanții Ministerului Muncii menționează că plafonul de 30% sporuri exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”.

Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar şi faptul că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepţii pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Sporurile din Sănătate nu au depăşit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă şi aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 şi a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unităţi, diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri care au ajuns şi la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiţii de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem şi cuantumurile aferente gărzilor şi asigurării continuităţii, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar şi în aceste condiţii, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018“, mai arată sursa citată.

Ministerul Muncii transmite că salariile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.

Autor: Sofia Filip
Foto: Federația Sanitas din România

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply