Get this Widget

Cum se împrumută statul și de la copii? Păcăleala Junior Centenar

0

Contul Junior Centenar, despre care actuala guvernare a spus că reprezintă o formă de economisire pentru viitorul copiilor, s-a dovedit o mare păcăleală. În spatele „sprijinului” oferit copiilor se ascunde de fapt un mecanism prin care statul ia bani cu împrumut, în condiții avantajoare, și de la cei mici.

Toți copiii din România cu vârsta de până la 18 ani au, începând cu 1 ianuarie 2019, un cont special de economisire sub formă de depozit, denumit Junior Centenar. Statul va oferi anual pentru fiecare copil o primă în valoare de 600 lei. „Sprijinul” statului vine doar dacă este respectată o condiție foarte importantă și anume aceea ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. Pe scurt, pentru a beneficia de sprijin de la stat, părinții trebuie să împrumute la rândul lor statul cu cel puțin 1.200 lei anual.

Ordonanța OUG nr. 104/2018, publicată în Monitorul Oficial din 4 decembrie 2018, prevede că în contul individual de economii Junior Centenar se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poştal prin oficiile Companiei Naţionale “Poşta Română” – sau în numerar prin casieriile unităţilor Trezoreriei Statului.

Dobânda oferită de stat nu acoperă inflația

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot face obiectul unei tranzacţii, nu pot fi cesionate sau gajate, sub sancţiunea nulităţii actelor respective.

Începând cu anul 2019, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 de lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în anul respectiv în cont să fie de minimum 1.200 lei. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă. Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei al valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent. Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei. Dreptul la prima de stat se constituie la finele anului calendaristic de economisire în care s-au efectuat depunerile, mai puţin pentru anul în care titularul împlineşte vârsta de 18 ani. Prima de stat se plăteşte în contul individual de economii Junior Centenar, la scadenţa depozitului, cumulat pentru anii în care s-au efectuat depuneri“, se precizează în ordonanţă.

E drept că sumele depuse în contul individual de economii Junior Centenar, cu excepţia sumelor reprezentând prima de stat, sunt purtătoare de dobândă. La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte, la scadenţa depozitului, când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Dobânda se va asigura din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, al cărei preşedinte are calitatea de ordonator terţiar de credite, iar veniturile sub formă de dobânzi şi prima de stat înregistrate în acest cont nu sunt impozabile.

Doar că dobânda de 3% propusă de stat nu acoperă devalorizarea monedei naționale. În 2018, inflația a fost de 4,7%, cu 1,7% mai mare decât dobânda promisă. În aceste condiții, fără prima anuală, părinții ar ieși în pierdere. Mai mult, până când copilul împlinește 18 ani, banii sunt blocați, urmând ca prima de la stat și dobânzile să se vireze doar în momentul „închiderii contului”. Adică în ziua în care copilul va deveni major.

Condiții “speciale” de retragere a banilor

Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar pot fi retrase înainte de împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani doar în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv boli infecţioase, boli rare, afecţiuni oncologice, malformaţii congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice şi intoxicaţii, în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie sau în cazul decesului titularului contului.

Prin acest nou program pe care guvernul PSD-ALDE îl prezintă ca fiind o investiție în viitorul copiilor nu se dorește altceva decât obținerea unor noi sume de bani de care statul să se poată folosi pentru a acoperi multele găuri existente în buget ca urmare a adoptării unor măsuri poluliste fără acoperire.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply