19 martie 2024
5.3 C
București

Cursul euro ar putea să depășească pragul 4,94 lei

Pandemia a creat un mediu extrem de volatil și imprevizibil pe piața valutară până la jumătatea anului 2020. Criza cauzată de coronavirus a avut un impact amplu și rapid asupra economiei globale, forțând mâna autorităților să intervină cu stimulente ample de natură monetară și fiscală.

Volumele imense de masă monetară introduse în piață, de ordinul miilor de miliarde, au dus la evoluții greu de prognozat și la mișcări care păreau să ignore contextul de piață. Cu toate acestea, specialiștii XTB România au analizat cu mare atenție și în detaliu evoluția principalelor valute și perechi valutare, inclusiv USD, Euro și RON.

Seria de indicatori PMI (realizați pe baza informațiilor oferite de managerii de achiziții) pentru sectorul serviciilor și industrie în zona Euro, în luna iunie, a oferit surprize foarte plăcute: revenirea accentuată a depășit estimările cu 6.3 puncte la servicii și 2.5 puncte la industrie. Deși încă sub nivelurile începutului de an, datele conturează o continuare accentuată a revenirii în luna iunie. Pentru Euro, aflat într-o perioadă de fluctuații în așteptarea unei noi mișcări impulsive este o veste bună, care trebuie totuși privită într-un tablou mai cuprinzător. Dolarul american, aflat în retragere față de monedele majore începând din a doua jumătate a lunii martie, poate înregistra episoade de creștere a interesului, în special în condițiile în care investitorii ar redeveni preocupați fie de riscul unui nou val al virusului, cu efecte serioase asupra economiei, fie de alegerile din SUA din această toamnă”, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Pentru moment, dincolo de oscilații naturale, trendul descendent multianual al EUR/USD nu a fost întrerupt, indicând că piețele nu s-au „hotărât” în privința schimbării susținute de direcție, de la slăbire la întărire a Euro față de dolar. În condițiile în care revenirea economiilor dezvoltate ar continua, iar derapaje de ordin geopolitic ar fi evitate, moneda unică europeană ar putea atrage atenția sporită a participanților la piață în a doua jumătate a anului.

În privința României, tendințele macro globale pot avea efecte variate. Astfel, avem în vedere un scenariu de relativă stabilitate pe termen scurt a EURRON – o reușită a ultimelor luni, având în vedere multiplele presiuni generate de situația din planul sănătății publice, în țară, dar și la nivel european – cu unele riscuri de depreciere a leului în trimestrele următoare. Față de evaluările anterioare, tendința de redeschidere a economiilor importante din Europa și planul de finanțare cu împrumuturi, dar mai ales fonduri nerambursabile induc o perspectivă ușor mai optimistă. Pe termen scurt până la mediu, totuși, până la eliberarea și utilizarea efectivă a fondurilor, dezechilibrul comercial și o valoare mai redusă a transferurilor din partea celor care lucrează peste granițe ar putea duce cursul peste 4.94, în imediata vecinătate a pragului simbolic. În raport cu dolarul american, în ipoteza unei întăriri a Euro în raport cu dolarul american, și având în vedere scenariul discutat pentru EURRON, este posibilă o ușoară întărire în a doua jumătate a anului, în special începând din toamnă, cu toate că merită precizat faptul că nivelul de incertitudine este unul foarte ridicat”, adaugă Claudiu Cazacu..

Lira sterlină ar putea avea un traseu chiar mai volatil decât euro și dolarul american, revizitând pe parcursul lunilor următoare atât minimele din martie (în jur de 5.18) cât și vârful din aprilie (5.56). Față de nivelurile curente, apropiate de jumătatea intervalului descris, trepidațiile ar putea crește pe măsură ce sinuozitățile procesului de părăsire a Uniunii Europene de către britanici ar influența din nou cotațiile GBP.

Având în vedere perioada cu un nivel ridicat de tensiune și de panică din piețele financiare, investitorii s-au orientat către active de refugiu, care prezintă niveluri mai scăzute de risc. Printre acestea se numără titlurile de stat din SUA sau metalele prețioase care sunt denominate în dolar american. În plus, în aceste momente de nesiguranță caracterul monedei americane de monedă de rezervă a început să își facă simțită prezența într-o manieră mai accentuată. Unul dintre principalele motive ar putea fi și o serie de situații cu niveluri foarte scăzute de lichiditate în piețe, care a dus la apariția unor probleme sistematice.  În acest context, principalele ”victime” ale dolarului au fost monedele emergente, printre care și leul românesc. Având în vedere riscul suplimentar pe care îl prezintă investițiile în RON, cotația USD/RON a atins un maxim istoric pe 23 martie, la 4,5460. Totuși, din acel moment leul a reușit să se redreseze pe baza unor perspective mai optimiste legate de economia mondială”, atrage atenția, la rândul său, Radu Puiu, Analist în cadrul casei de brokeraj XTB România.

În afară de câteva excepții, dolarul continuă să înregistreze performanțe pozitive în raport cu majoritatea monedelor importante comparativ cu nivelurile de la începutul anului, deși majoritatea s-au redresat din zona minimelor. În acest sens, dolarul evoluează la o valoare cu aproximativ 4% mai ridicată în comparație cu pachetul ponderat al valutelor cuprinse în indicele valutar al pieței emergente MSCI.

La nivelul monedelor majore, direcția de evoluție a fost dată în principal de modul în care autoritățile au intervenit și de amploarea măsurilor de stimulare. Unul dintre cele mai bune exemple fiind lira sterlină. Deși la prima vedere moneda poate părea subevaluată, traderii tind să privească către un orizont mai lung de timp. Astfel, au inclus în preț temerile că abordarea nehotărâtă a guvernului britanic ar putea duce la o perioadă de recuperare mai lentă. Tendința de slăbiciune în raport cu alte monede din cadrul G10 sunt determinate de așteptarea unui decalaj a revenirii economiei britanice în raport cu restul Europei. În plus, pericolul reprezentat de Brexit și de lipsa unui acord majorează probabilitatea unui scenariu Hard Brexit, care ar duce la apariția a noi factori de risc pentru economia britanică. În contrast se află moneda unică europeană, care a primit un impuls din partea datelor macroeconomice optimiste. Astfel, activitatea din sectoarele manufacturiere și de servicii din Zona Euro dă semne solide de revenire, ceea ce a oferit un val de încredere pentru cumpărătorii de euro. În plus, piețele sunt optimiste că oficialii europeni vor ajunge la un acord privind un nou pachet de stimulente fiscale care să faciliteze redresarea economică la nivelul Bătrânului Continent. În cazul în care planul de redeschidere va evolua conform așteptărilor, perioada bună a monedei unice europene ar putea continua”, adaugă Radu Puiu.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei