Get this Widget

Daniel Ioniță: România rămâne un susținător ferm al Republicii Moldova

0

„România are o agendă clară în Republica Moldova și rămâne în continuare susținător ferm al Republicii Moldova pe calea sa europeană. Dorim ca prin acțiunile noastre să multiplicăm și să consolidăm progresele obținute până în prezent, să încurajăm derularea reformelor structurale, care sper să genereze un nivel de trai mai bun și stabilitate pentru cetățenii Republicii Moldova”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul recepției oficiale organizate, ca în fiecare an, de misiunea diplomatică cu prilejul Zilei Naționale a României, pe 1 decembrie a.c.

Diplomatul român a spus că ziua de întâi decembrie este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor și reprezintă momentul împlinirii idealului de libertate, unitate și demnitate națională. Este aniversarea Marii Uniri, de la care au trecut, cu bune și cu rele, 99 de ani.

Anul acesta este plin de semnificații istorice. La 21 noiembrie am sărbătorit împreună 100 de ani de la crearea Sfatului Țării, organism care a creat în mod democratic la, 27 martie 1918, revenirea Basarabiei la Patria Mamă, tot în acest an România a marcat zece ani de apartenență la UE. Întâi decembrie este ziua în care privim cu gratitudine spre trecut și cu speranță spre viitor. Anul acesta, sărbătorim împreună Ziua Națională în ajunul centenarului Marii Unirii, moment istoric de cea mai mare însemnătate, care a consacrat rolul României de promotor al păcii, justiției și dezvoltării”, a subliniat ambasadorul român.

Cei 99 de ani de Românie modernă au adus-o în fața provocărilor istoriei: a trecut prin război, prin dictatură stalinistă și regim ceaușist. Totodată, a avut și șansa uriașă de a-și recâștiga libertatea, în decembrie 1989, și de a se bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate.

Acum, la 99 de ani de la Marea Unire, putem vorbi cu încredere despre o Românie activă pe plan internațional, un stat membru al UE și NATO, profund ancorată în realitățile secolului 21, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în Republica Moldova”, a mai spus ambasadorul roman. Potrivit diplomatului, actualmente putem vorbi despre o realitate certă prin faptul că relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale. „Alături de parteneriatul nostru strategic privilegiat, limba, istoria și tradițiile reprezintă liantul indisolubil al sprijinului permanent pe care îl oferim Republicii Moldova pe drumul său european”.

Daniel Ioniță, ca portavoce a României în R. Moldova, este de părere că relațiile bilaterale se dezvoltă permanent, astfel încât nu este niciun domeniu, fie politic, economic, juridic sau social, fără să existe exemple reușite și de bune practici comune.

Ambasadorul României la Chișinău s-a referit și la militarii moldoveni care au defilat la București la parada organizată de Ziua Națională a României. „Militarii din Republica Moldova au fost aplaudați când au defilat cu mândrie la parada militară organizată la București, dedicată Zilei României. De asemenea, ne bucurăm că, prin implicarea militarilor din Republica Moldova în exerciții militare de renume, am contribuit la profesionalizarea directă a Armatei Naționale și vom continua să dezvoltăm cooperarea din apărare”, concluzionează diplomatul român.

Prezent la recepție, prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip a adresat un mesaj de felicitare poporului român și a mulțumit, totodată, statului vecin pentru sprijinul oferit Republicii Moldova. „Vreau să aduc tuturor românilor felicitări cordiale și urări de pace, bunăstare și prosperitate continuă, atât din partea Guvernului Republicii Moldova, cât și al meu personal”, a menţionat Pavel Filip. Premierul a precizat că mulțumește ăn numele țării sale pentru transmiterea microbuzelor școlare, renovarea grădinițelor și restaurarea obiectivelor culturale. „Atunci când Republica Moldova s-a simțit mai greu, atunci când au fost blocate finanțările din exterior, România a fost acea țară care ne-a acordat un împrumut de 150 de milioane de euro”, a mai spus Pavel Filip.

Totodată, primul ministru a subliniat că evenimentele care au avut loc pe parcursul acestui an au contribuit semnificativ la aprofundarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Moldova și România. Pavel Filip a dat asigurări, prin intermediul evenimentului, că autoritățile de la Chișinău vor rămâne concentrate pe implementarea reformelor pentru atingerea obiectivului de integrare europeană.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto-Ambasada României în Republica Moldova Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply