Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

De ce reprezintă Siria o miză atât de mare?

0

Conflictul major intervenit între marile puteri ale lumii ridică întrebarea firească de ce reprezintă Siria o miză atât de mare? Poate că răspunsul îl putem afla dacă analizăm poziția strategică pe care această țară o ocupă pe harta energetică a Globului.

Chiar dacă Siria nu este un mare producător de aur negru și nu deține resurse de gaze naturale similare cu cele ale statelor din jur, țara aflată acum în centrul celui mai important conflict militar joacă un rol major pe piața materiilor prime, fiind teritoriu de tranzit.

Datele Agenției americane a energiei (EIA) indică faptul că rezervele Siriei de petrol se ridică undeva la 2,5 miliarde barili. Limitându-ne doar la aceste informații, am putea spune că interesul marilor puteri nu ar trebui să fie atât de mare. Însă în contextul în care Siria este poziționată într-o zonă strategică, fiind un nod important pe piața materiilor prime, disputa dintre SUA/UE și Rusia pare logică.

Iar miză este reprezentată de rețeaua de transport materii prime dezvoltată pe întreg teritoriul Siriei. Să nu uităm că iesirea la Mediterană a Siriei face din Damasc un punct de tranzit obligatoriu pentru energia din regiune.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply