Get this Widget

Doar la Târgu Mureș se mai face transplant de cord. Echipa medicului Horaţiu Suciu a mai salvat o viață

0

Echipa condusă de prof.dr. Horaţiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, a  mai salvat o viață, efectuatând cel de-al cincilea transplant de cord din România.

Am efectuat un nou transplant cardiac. (…) Cordul a fost prelevat de la Spitalul Judeţean Baia Mare, a fost vorba despre un donator aflat în moarte cerebrală, în urma unui traumatism cranio-cerebral, un tânăr în vârstă de 21 de ani. A fost prelevat cordul, rinichii, plămânii şi ficatul care au luat drumul celorlalte centre implicate în activitatea de transplant din România. Cordul a venit cu un elicopter SMURD la Târgu Mureş. Receptorul este un tânăr de 36 de ani, din Piatra Neamţ, pacient aflat în evidenţa noastră, de aproximativ un an pe lista de aşteptare cu un diagnostic care nu îi permitea supravieţuirea pentru mult timp“, a declarat Horaţiu Suciu.

Deși fericit că a mai putut salva o viață, reputatul chirurg se declară mâhnit de faptul că numărul operațiilor de transplant de cord în România este insuficient în comparație cu dimensiunea populației. El face o comparație cu ungaria, țară în care de la începutul anului s-au efectuat 60 de asemenea intervenții.

Inima a fost primită de un tânăr cu insuficienţă cardiacă în stadiu ireductibil, neresponsabil la tratament medicamentos, decompensat şi aflat la limita resurselor biologice. “Din fericire a venit acest transplant, acest cord, ca o salvare pentru el şi ne bucurăm că am efectuat în acest an al cincilea transplant din Târgu Mureş şi, bineînţeles, din România. (…) Un centru e foarte puţin pentru o ţară atât de mare. Ungaria are o creştere foarte mare în acest an, acolo este un singur centru de transplant, la Budapesta, dar au efectuat în acest an 60 de transplanturi cardiace. Noi l-am făcut pe al cincilea, ei au făcut 60“, a declarat dr. Horaţiu Suciu.

Echipa care a efectuat transplantul este foarte mulţumită de evoluţia clinică a pacientului, care este la terapie intensivă, este deja extubat şi are o stare bună.

Doresc să subliniez aprecierea noastră, a celor care suntem implicaţi în activitatea de transplant, aprecierea noastră pentru gestul nobil al familiilor care sunt într-o astfel de situaţie de a pierde pe cineva drag şi au tăria, care nu e ceva uşor, să doneze pentru a salva alte vieţi. Sperăm că acest lucru să fie încă un impuls pentru activitatea de transplant, pentru donare, pentru acceptarea donării, pentru că, chiar dacă ne bucurăm cu astfel de ocazii, din păcate sunt intervenţii care se fac în număr prea mic în România. Activitatea de donare este foarte slabă cantitativ şi la o populaţie ca România aceste intervenţii ar trebui să fie mult mai multe, pentru că sunt foarte mulţi pacienţii care sunt dependenţi de primirea unui organ“, a susţinut dr. Horaţiu Suciu.

Clinica din Târgu Mureş are, din punct de vedere tehnic, capacitatea de a face un transplant pe săptămână, însă cel mai mare număr de transplanturi din istoria centrului a avut loc în anul 2016, când s-au făcut 11 intervenţii. De altfel, Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş este singurul centru din ţară în care se mai face transplant de cord din România.

Autor: Ștefania Enache
Foto: Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply