Get this Widget

DONAȚI! Spitalele au nevoie de sânge

0

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, atrage atenția că, pe timpul verii, unitățile sanitare din țară și din București se confruntă cu o criză majoră de sânge.

“În general, în lunile de vară, Bucureştiul şi nu numai se confruntă cu o majoră criză de sânge. Este vorba de perioada concediilor, sunt multe accidente rutiere, sunt operaţii planificate, astfel încât nevoia de sânge este foarte mare, iar numărul donatorilor scade. În mod normal, pentru a asigura necesarul de sânge în Bucureşti, ar fi nevoie de 300 – 400 de donatori pe zi. Azi dimineaţă, până la această oră, erau înscrişi 140, ceea ce e absolut insuficient. Asta înseamnă foarte multe probleme, de aceea prezenţa mea aici împreună cu doamna director e practic un semnal de alarmă şi o rugăminte pentru cei care pot să doneze să o facă“, a spus Pintea. Criza se simte cel mai acut la nivelul Capitalei.

Oficialul guvernamental, prezent la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a amintit că există o propunere de modificare legislativă face referire la reorganizarea sistemului de transfuzii din România, a centrelor de transfuzii judeţene. “În acest moment există centre de transfuzii judeţene. Vom stabili opt centre de transfuzii pe regiuni de dezvoltare, pe care ulterior le vom transforma inclusiv în centre de colectare a plasmei (…). Când spuneam de reorganizare mă refeream inclusiv la faptul că vom putea aduce personal, adică organiza concursuri care în acest moment – ştiţi bine – în instituţiile publice sunt blocate, adică la două posturi vacante se scoate un post la concurs (…) Anul acesta vom reorganiza, iar de anul viitor vor începe concursurile“, a informat Pintea.

La rândul său, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti, a îndemnat oamenii să doneze sânge.

Ieri am avut 120 de intrări, ceea ce pentru noi este catastrofal, pentru că donatorii care intră sunt triaţi în urma selecţiei, a testărilor şi rămân 70-80 de pungi (…) împărţiţi la 60 de spitale. (…) Noi ca să stăm confortabil ar trebui să avem 500 de oameni aici, deci 500 de oameni ar trebui să vină zilnic să doneze sânge (…) Avem solicitări pe care nu le putem onora, în special la trombocite, pentru că trombocitele au durată de viaţă scurtă, de cinci zile, şi nu putem să facem stoc şi la grupele negative (…) Jumătate putem să onorăm din cât ne cer spitalele şi operaţiile se amână, asigurăm urgenţele, cu greu şi pe acelea“, a semnalat Goşa.

Autor: Sofia Filip
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply