Get this Widget

După ce a încercat mai multe profesii, Irina a descoperit că sufletul ei este pictura. Și s-a lansat sub brandul I.M.

0

Irina Malenikaia este arhitect, pianist, nutriționist, cofetar, antrenor și … pictor. Această ocupație din urmă este sufletul ei.  Ne-am născut cu o misiune. Uneori căutăm o viață întreagă să aflăm care este aceasta. Unii află mai repede, alții mai târziu. Dar nu putem fugi nicăieri de vocația cu care ne-am născut. Irina este un exemplu în acest sens… De astăzi începând, Ordinea Zilei, ediție de Chișinău, a pornit o nouă rubrică, intitulată generic: ”Fiecare om este o poveste!” Protagonista poveștii de astăzi este Irina. (Ligia Beatrice Vasilescu, redactor șef Ordinea Zilei).

Am fost mereu cu capul în nori, însă aceasta nu m-a încurcat să învăț bine la școală”, povestește, într-un dialog deschis, în exclusivitate, pentru Ordinea Zilei. Încă din copilărie îi plăcea să se ocupe de cât mai multe lucruri în același timp. Experimenta. A urmat inclusiv cursuri de pian, mergea la gimnastică sau cercuri teatrale și limbi străine.  Seara, însă, când se întorcea acasă, desena, visând să ajungă, într-o bună zi, pictor.

După finalizarea studiilor liceale a încercat să lucreze în diferite domenii de activitate. Pe atunci făcea studiile la facultatea de arhitectură. În următorii ani, viaţa ei a luat o întorsatură radicală, după cum însăși Irina mărturisește. ”Am rămas orfană, am devenit mai dură, m-am căsătorit, am născut o fetiţă şi, în sfirşit, am divorţat. Un gând străin aveam în cap la acea vreme: pictor nu e o profesie. Mi-am trădat visul! Am început să lucrez într-o sală mică de sport ca antrenor, întorcându-mă încet la viaţă. Am întâlnit adevărata dragoste, mi-am recăpătat încrederea în sine, am născut un baieţel. Am lăsat totul baltă și iată am devenit cine sunt!

Dar cine ești astăzi, Irina, arhitect, pianist, nutriționist, antrenor ?

Astăzi pot spune cu demnitate că sunt Pictor  și de specialitate și în suflet! Este aerul meu şi nu în ultimul rând sursa mea de venit. Desenez cu diferite materiale si pe suprafeţe diferite! Și chiar dacă inima mea e plină de dragostea pentru pictură, în fiecare zi încerc să învăţ ceva nou. Multumesc tuturor specialitaţilor însuşite până la acest moment! ”, ne-a declarat cu un entuziasm Irina.

Ca arhitect, Irina încearcă zilnic să își construiască o familie puternică. Ca designer încearcă să facă astfel încât fiecare zi petrecută cu familia sa fie unică. Ca nutriționist și cofetar muncește cu mare drag pentru copii si soț.

Unde este începutul ” pictorului” din tine? De când ai început concret să desenezi?

Cred că desenam mereu, de când mă țin minte. Însă dacă vorbim la nivel profesional nu voi înceta nicicând să îi mulțumesc soțului, care, într-o zi mi-a zis ferm – lasă tot şi desenează!  A fost spus așa ușor, încât eu așa am și făcut! Am dat primul anunț că desenez portrete, am început sa desenez pentru banuţi. Cu timpul, popularitatea mea a crescut si împreună cu numele și calitatea portretelor a crescut înzecit!”,  precizează Irina.

A început să deseneze și în diferite domenii, a oferit câteva interviuri, a participat la  câteva emisiuni TV, a avut chiar și o expoziţie personalizată, urmată de ”victoria”, după cum spune ea, la concursul internaţional de pictori portretişti.

Astăzi iniţialele I.M sunt recunoscute de foarte mulţi oameni. ”Sincer vorbind, nici astăzi nu îmi vine să cred că s-a împlinit visul meu“, spune, cu lacrimi în ochi, Irina

Cum reuşești Irina să te împarți între familie și carieră?

Sincer? Nici eu nu știu! Persoanele care muncesc doar pentru a obține un venit material – pot închide telefonul, pot pleca în concediu sau se pot elibera pâna la urmă din serviciu, însă cei care își iubesc munca … ei trăiesc doar cu ceea ce fac 24/24. Se întâmplă să muncesc mult, înconjurată de un munte de vase care așteaptă să fie spălate, copiii aleargă peste tot în jurul meu, însă deseori se întâmplă să desenez noaptea deoarece am petrecut toată ziua cu familia. Însă, până la urmă găsesc timp pentru toate! Pentru curaţenie în casă, discuţii cu soţul și plimbări cu surprize, chiar și îngheţată cu copiii. Minune!! Eu cred in minuni! Chiar există minuni“, ni se destăinuie, în continuare, Irina.

Dar care este cea mai mare realizare a ta?

Hmm…viaţa mea a fost plină de încercări, cred că realizarea cea mai mare a fost să rămân om!

Se întâmplă să ai momente când nu mai ai putere, când îți pierzi încrederea în ziua de mâine?

Ooo, cred că li se întâmplă tuturor! Eu nu-mi pot permite să fiu slabă. Însă ca orice om am momente când mă retrag, stau ghemuită, ascunsă ceva timp, după care îmi revin! Însă încrederea în ziua de mâine nu o pierd niciodată!

Ce ai schimba în viață, dacă ai avea această posibilitate?

Dacă aş fi primit şansa să retrăiesc încă o dată viața şi aș avea posibilitatea de a schimba ceva, nu aş schimba nimic!  Sunt recunoscătoare fiecărei pierderi, fiecărei încercări.  Schimbând orice moment şi viaţa avea să ia altă cotitură, mai bună sau mai rea, însă alta. Eu mă simt fericită aici și de aceea nu aş schimba nimic!

La ce visezi acum Irina?

“Ooo, la multe! Însă dacă vorbim din perspectiva profesională îmi doresc mult să realizez o şcoală de pictură, cu un mic atelier şi un mic magazin- cofetărie alături. Însă nu este un vis! Eu merg spre aceasta! Și neapărat voi avea!”

Și noi credem că vei avea tot ce îți dorești Irina, mai devreme sau mai târziu. Deoarece în cazul tău, ca și al altora, legea atracției funcționează. Trebuie doar să crezi. Și Irina este un exemplu în acest sens.

Autor: Natalia Enachi/ Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Arhiva personală
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply