Get this Widget

După pesta porcină africană și gripa aviară, a venit și boala vacii nebune

0

Fermierii au de înfruntat o serie de boli care le afectează în mod dramatic activitatea. Dacă pesta porcină africană a distrus o mulțime de afaceri dezvoltate de crescătorii din Europa, în special din Europa de Est, iar gripa aviară amenință să se dezvolte în următoarea perioadă, nici industria producătorilor de lapte de vacă nu este salvată.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Scoţia a confirmat miercuri detectarea unui caz de Encefalopatie Spongiformă Bovină (EEB), cunoscută popular ca boala vacii nebune, la o fermă din Aberdeenshire, (nord-est). Titularul agriculturii, Fergus Ewing, a declarat că a fost activat un plan de răspuns ce include închiderea şi orice mişcare în ferma afectată, subliniind că se realizează investigaţii pentru a identifica originea bolii.

Pe de altă parte responsabila Autorităţii Sanitare Veterinare, Sheila Voas, a făcut apel tuturor fermierilor care au vreo îndoială privind o eventuală contagiere a animalelor lor să ceară imediat asistenţă din partea unui medic veterinar, scrie AGERPRES.

Diagnosticată pentru prima dată în 1985 în Marea Britanie, EEB sau boala vacii nebune este o patologie degenerativă a sistemului nervos central caracterizată prin apariţia unei serii de alterări ale comportamentului animalului, inclusiv moartea.

Boala se poate transmite şi la om generând o varietate a sindromului Creutzfeldt-Jakob, o afecţiune neurologică.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply