Get this Widget

Efectele dezastrului din Rio de Janeiro: Luzia, cea mai veche fosilă umană din Brazilia a fost mistuită de foc

0

Efectele dezastrului din Rio de Janeiro, unde Muzeul Naţional a fost devastat de un incendiu amplu,  încep să iasă la iveală. Paulo Knauss, director al Muzeului Naţional de Istorie din Brazilia, a declarat pentru AFP că Luzia, cea mai veche fosilă umană din această țară a fost mistuită de foc. Fosila era datată în urmă cu 12.000 de ani. “Luzia este o pierdere inestimabilă pentru orice persoană interesată de civilizaţie”, a subliniat Paulo Knauss.

Luzia era una dintre era una dintre bijuteriile colecţiei Muzeul Naţional din Rio de Janeiro formată din peste 20 de milioane de piese valoroase. Fosila umană a fost descoperită în 1970, în regiunea Minas Gerais (sud-vest), în timpul unei misiuni conduse de specialista în antropologie Anette Laming-Emperaire.

Plecând de la craniul său, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reuşit să reconstruiască în format digital chipul său, care a inspirat ulterior o sculptură expusă în muzeu.

După incendiul care a mistuit Muzeul Naţional din Rio de Janeiro ies la iveală o serie de informații legate de reducerile bugetare drastice care au afectat, în ultimii ani, conservarea patrimoniului brazilian. Pentru Paulo Knauss, această lipsă de resurse financiare se datorează ”unei crize instituţionale, o criză a valorilor”, care afectează ţara de mai mulţi ani. “Este o problemă veche, însă trebuie să încetăm să vorbim de trecut şi să ne gândim la viitor, (…) pentru a inversa un proces care ne face de ruşine în faţa generaţiilor viitoare“, a concluzionat el.

În anul 2018, muzeul, afiliat Universităţii Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru întreţinere

Considerat cel mai important muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul în luna iunie a acestui an, era renumit pentru bogăţia colecţiilor sale de paleontologie. Fostul palat imperial a adăpostit scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar şi 26.000 de fosile aparţinând altor specii dispărute, precum tigrul preistoric Smilodon. În plus, în colecţia muzeului se afla un meteorit descoperit în secolul al XVIII-lea.

Creat de regele Ioan al VI-lea şi deschis în 1818, Muzeul Naţional din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi şi mai prestigioase muzee din Brazilia. Această instituţie culturală şi ştiinţifică din America Latină deţinea în colecţia sa peste 20 de milioane de piese de mare valoare.

Ce a supravieţuit? Clădirea şi câteva obiecte, aproape 10%”, a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferinţe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Știrile Pro Tv
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply