Get this Widget

Energia regenerabilă devine din ce în ce mai ieftină

0

Energia regenerabilă ar putea deveni mai ieftină decât cea produsă prin arderea combustibililor fosili. Un raport al Agenției Internaționale Energii Regenerabile (IRENA), prezentat de www.weforum.org,  arată că se va ajunge în această situație destul de repede, mai exact în 2020.

Specialiștii sunt de părere că prețurile ar putea  să scadă până la  trei cenți pe kWh pentru proiectele de energie solară și fotovoltaică. Și până acum, costurile medii de producere a proiectelor de energie regenerabilă au fost foarte competitive.

În această categorie intră energia produsă în hidrocentrale, care a fost cea mai ieftină ( cinci cenți pe kWh), cea produsă prin forța vântului de pe țărm (șase cenți) și cea din  surse bioenergetice și geotermale (șapte cenți). În schimb, proiectele solare au costuri încă ridicate, prin comparație, având 10 cenți / kWh, dar această cifră a scăzut cu 73% din 2010, ceea ce a dus la creșterea sistemelor rezidențiale cu 67%.

Pe baza proiectelor care au fost licitate și vor fi în curs de dezvoltare în următorii ani, energia regenerabilă va ajunge să fie competitivă sau chiar mai ieftină decât cea produsă prin arderea combustibililor fosili.

Prețurile de licitație pentru proiectele de energie solară fotovoltaică și onshore au atins un record de trei cenți per kWh în locuri precum Dubai, Mexic, Chile, Brazilia, Canada și Germania.

Electricitatea din surse regenerabile va fi în curând în mod constant mai ieftină decât cea din majoritatea combustibililor fosili. Până în 2020, toate tehnologiile de producere a energiei din surse regenerabile, care  au în prezent în scopuri comerciale, se așteaptă să se încadreze în gama de costuri cu combustibili fosili, majoritatea fiind la limita inferioară sau sub cotarea combustibililor fosili“, au menționat reprezentanții IRENA.

Prețuri mai mici și beneficii pentru mediu 

IRENA consideră că există trei motive principale pentru care se va întâmpla acest lucru: îmbunătățirea tehnologiei, o piață competitivă și dezvoltatorii mai experimentați din industrie.  Progresul tehnologic va face ca aceste surse regenerabile să fie mai eficiente.

După cum am văzut, oamenii de știință continuă să împingă granițele pentru generarea de energie solară, făcând panourile să convertească mai multă lumină solară în energie. Turbinele mai mari vor crea mai multă energie eoliană, iar intermitența ambelor surse poate fi optimizată cu ajutorul unor facilități de stocare,  baterii de mare capacitate.

Achiziționarea competitivă prin licitații a continuat să reducă baremul  pe parcursul anului trecut. În timp ce vom vedea că ratele ating trei cenți pe kWh, media estimată până în 2020 este de aproximativ cinci cenți pentru  energia eoliană ce utilizează vântul de pe uscat și șase cenți pentru licitațiile fotovoltaice solare. Chiar dacă o mare parte din accent a fost pus pe soare și vânt, energia hidroelectrică, bioenergia și geotermală au făcut parte din procesul continuu de a face din energia regenerabilă o opțiune mai viabilă.

Potrivit raportului menționat, peste un trilion de dolari a fost investit în această industrie la nivel mondial și a creat aproximativ 10 milioane de locuri de muncă. Cu cât crește capacitatea de energie regenerabilă, cu atât mai mult vor scădea costurile electrice. Investițiile scad cu nouă procente, iar costurile de generare a energiei electrice scad cu 15 procente. Nu numai că energia regenerabilă este benefică mediului, dar în câțiva ani va deveni o opțiune economică mai bună pentru multe întreprinderi și rezidenți.

Autor: Corina Gheorghe
Foto: Arhiva Ordinea Zilei/ IRENA

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply