Get this Widget

„ENERGIE PENTRU MESERIA MEA”,primul program de învățământ profesional dual lansat în Bucureşti de o companie cu specific energetic

0

ENGIE Romania, în parteneriat cu Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” şi Asociaţia Hands Across România au lansat primul program de învățământ profesional dual cu specific energetic din municipiul Bucureşti, „ENERGIE PENTRU MESERIA MEA”.

Învățământul profesional dual este un tip nou de școlarizare profesională care se organizează după terminarea celor opt clase obligatorii, la cererea companiilor, în calitatea lor de potențiali angajatori. Astfel, Grupul ENGIE Romania, prin companiile sale Distrigaz Sud Retele S.R.L. şi ENGIE Servicii S.R.L., în parteneriat cu Colegiul Tehnic Mihai Bravu din Bucureşti, a luat iniţiativa înfiinţării a două clase cu calificarea “Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze” în sistem de învaţământ profesional dual, începând cu anul şcolar 2018-2019.

Programul se adresează îndeosebi elevilor de clasa a VIII-a care doresc să urmeze o meserie tehnică cu calificarea de Instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, dar şi oricărui absolvent al învăţământului obligatoriu care a întrerupt studiile, dar care nu a depășit vârsta de 26 de ani.

În baza parteneriatului existent între companiile Grupului ENGIE Romania şi instituţia de învăţământ parteneră, Colegiul Tehnic Mihai Bravu din Bucureşti, elevul beneficiază de formare teoretică și practică de la școală și companie, timp de 3 ani, în baza unui contract de pregătire practică. Școala asigură resurse umane şi financiare pentru formarea teoretică, iar compania  asigură resursele umane şi financiare pentru formarea practică a elevilor care subscriu pentru această formă de învăţământ. Înscrierile oficiale la Colegiul Tehnic Mihai Bravu se deschid pe 15 iunie și se încheie pe 19 iunie 2018. Elevii care doresc să se înscrie se vor adresa secretariatelor școlare de care aparțin, care trebuie să completeze fișa de înscriere, în vederea depunerii acesteia la colegiu.

Avantajele înscrierii în această formă de învăţământ sunt multiple: elevii acumulează experiență practică în companie, pot absolvi școala și dobândi o calificare, iar în cazul în care decid să îşi continue studiile, pot obține bacalaureatul. De asemenea, cei care se înscriu au posibilitatea de a obține burse lunar (în valoare de 500 de lei, acordată de ENGIE, în plus de bursa lunară suportată de statul român, în valoare de 200 de lei) la care, în funcție de rezultatele școlare, se poate adăuga bursa de merit de 200 de lei/lună). In plus, pot accesa şi alte facilităţi  de decont cheltuielile de transport pre-urban în limita a 140 lei/lună, precum şi de a le fi asigurată masa pe perioada practicii. 

În contextul unui deficit semnificativ de personal calificat în anumite sectoare economice, ENGIE Romania doreşte să se implice în dezvoltarea învăţământului tehnic din România, pentru a oferi elevilor oportunitatea unei educaţii de calitate si accesul la locuri de muncă pe măsura calificării dobândite. O ameliorare a actului educaţional tehnic, în linie cu noile tehnologii şi oportunităţi de piaţă, va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării profesionale a tinerilor români, aceştia fiind, astfel, pregătiţi corespunzător pentru noile cerinţe ale economiei româneşti şi sporindu-şi şansele de a dezvolta o carieră profesională solidă. ”, afirmă Diana Ghiţă, Director Resurse Umane şi Relații Sociale al Grupului ENGIE România.

ENGIE Romania este partenerul strategic al Școlii Profesionale Metropolitane în Sistem Dual din București pentru dezvoltarea formării profesionale inițiale în sistem dual.

“Mă bucură mult parteneriatului cu ENGIE, unul dintre cei mai importanți parteneri pe care îi avem și care s-a implicat în promovarea școlii profesionale în sistem dual ca alternativă de EXCELENȚĂ în formarea profesională inițială a tinerilor. Le mulțumesc că au încredere în școala profesională și în colectivul de profesori de la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu” București și îmi doresc ca împreună cu aceștia să formeze cea mai buna echipă”, declară Cornel Bertea Hanganu, coordonator Școala Profesională Metropolitană în Sistem Dual din București. 

 „Pentru dezvoltarea școlii profesionale în sistem dual ne bazăm pe 3 piloni importanți: educație pentru muncă, dezvoltare prin meserie și performanță profesională. Vreau ca învățământul profesional în sistem dual să devină una dintre cele mai performante și apreciate forme de învățământ și pentru asta avem nevoie de parteneri serioși cum este ENGIE Romania,”punctează inițiatorul învățământului profesional dual din România, Stelian Victor Fedorca, consilier de stat.

Cred că pentru noi, în această perioadă, chiar dacă părem încă niște copii, este important să ne asigurăm stabilitate pentru viitor. Este necesar să fim independenți financiar – părinții noștri nu vor avea mereu posibilitatea de a ne susține. Avem nevoie să ne educăm pentru piața muncii, pentru cum ne vom gestiona singuri, cât de curând posibil. Vrem să putem spune despre noi, la vremea potrivită, că suntem adulți responsabili, că avem o meserie, că ne putem dezvolta profesional”, spune Alexandru Bărăităreanu, elev în cadrul școlii gimnaziale ,,Smaranda, Dumitru Roman” Vizurești din Dâmbovița.

Autor: Ioana Galeș
Foto: ENGIE România
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply