Get this Widget

Engie își restrânge activitatea. Reduceri de costuri de un miliard de euro

0

Engie, companie franceză prezentă și pe piața din România, are în plan reducerea costurilor cu un miliard de euro. Pentru a atinge această țintă, grupul de utilități și-a propus să îşi restrângă amploarea geografică a operaţiunilor și să se concentreze pe reţele şi regenerabile.

În ultimul timp, Engie a făcut obiectul unor critici foarte ample din cauza faptului că este o companie mult prea complexă.

Cel de-al patrulea grup de utilităţi din Europa în funcţie de valoarea de piaţă vrea să intre în reorganizare, directorul general Isabelle Kocher având misiunea de a pune în aplicare un plan strategic pentru 2019-2021 care să ducă la reduceri semnificative de costuri.

Engie ar putea ieși de pe unele piețe

Presa străină susține că cel mai probabil planul ce va fi prezentat de Isabelle Kocher prevede reducerea numărului de ţări în care Engie operează, aproximativ 70 de ţări în prezent, în special în Europa Centrală.

Surse din apropierea Engie au declarat pentru Reuters că Isabelle Kocher ar dori ca Engie să se concentreze mai mult pe reţele şi regenerabile, după ce în perioada 2016-2018 a vândut active din domeniul combustibililor fosili în valoare de aproximativ 15 miliarde euro.

Mai mult, un lider sindical a declarat că obiectivul directorului general Isabelle Kocher este reducerea costurilor cu un miliard de euro pe parcursul a trei ani, prelungind un plan de scădere a costurilor cu 1,3 miliarde euro, implementat în 2016-2018, scrie AGERPRES.

Pe de altă parte, sursele susţin că Engie va fi nevoită şi să facă achiziţii, pentru a compensa sursele de numerar pierdute odată cu vânzarea activelor din domeniul combustibililor fosili. “Planul va trebui să cuprindă şi achiziţii majore. Planetele sunt aliniate dar ţinta nu a fost încă decisă”, a declarat una dintre surse.

Pe lista posibilelor ţinte se numără compania Transportadora Associada de Gás deţinută de Petrobras, compania olandeză de energie regenerabilă Eneco sau activele regenerabile din SUA ale grupului portughez EDPS.

Engie, primul furnizor de gaze naturale din Franţa cu 9,6 milioane de contracte, are peste 16 milioane de clienţi în Europa. Grupul francez are operaţiuni pe întregul lanţ de producţie a gazelor naturale lichefiate, de la explorare şi producţie pentru identificarea şi exploatarea noilor zăcăminte şi până la distribuţia către clientul final.

Pe piaţa din România, Engie este prezentă în trei sectoare de activitate: gaze naturale, electricitate şi servicii energetice şi de mediu.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply