Get this Widget

Epidemie de gripă. Ce recomandări fac specialiștii?

0

Autoritățile au decis declararea epidemiei de gripă în România, în contextul celei de-a treia săptămâni în care se înregistrează un număr mare de îmbolnăviri.

Da, s-a constatat epidemie, având a treia săptămână epidemică. Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare. Tulpina este inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile existente în România. (…) Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în februarie“, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

În aceste condiții, Ministerul Sănătăţii solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare, în special în secţiile cu risc.

Au mai fost transmise o serie de recomandări suplimentare. Astfel, se solicită limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare în special în secţiile cu risc, refacerea urgentă stocurilor de antivirale necesare pentru tratamentul infecţiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toţi pacienţii care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului profilactic cu antivirale la contacţii pacienţilor internaţi, vaccinarea personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocului de echipamente de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgentă a stocurilor de antiseptice şi dezinfectante pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii şi suprafeţelor“, a explicat Sorina Pintea.

Apa și săpunul te scapă de gripă

De asemenea, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a recomandat populaţiei să poarte mască de protecţie şi a reamintit că spălatul pe mâini este foarte important.

În momentul de faţă, suntem în epidemie de gripă. Această definiţie nu schimbă cu nimic ceea ce ştiam până acum. Unităţile sanitare ştiu ce au de făcut ca de fiecare dată. Problema este igiena personală. Revenim cu acest tablou al igienei personale. Apa şi săpunul sunt sfinte, nu dezinfectantul. (…) Nu strănutăm în mână. În acest context, este bine să purtăm şi masca de protecţie. Masca de protecţie nu se poartă sub nas. Dacă o purtaţi sub nas o purtaţi degeaba pentru că la nivelul nasului există o încărcătură virală fantastic de mare. Vă protejează ceva de strănut, dar în continuare veţi da celor din jurul dumneavoastră şi veţi contamina pacienţii din jurul dumneavoastră. Dacă folosiţi mască, acoperiţi şi nasul. Nu uitaţi că trebuie să ne spălăm în nas. Când ne spălăm pe faţă spălăm şi interiorul nasului, pentru că îl decontaminăm de ceea ce este în jur“, a explicat medicul.

Iată ce recomandări a făcut prof. dr. Adrian Streinu-Cercel:

  •  consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa
  • izolarea voluntară la domiciliu
  • respectarea etichetei tusei şi strănutului
  • igiena adecvată a mâinilor
  • evitarea aglomeraţiilor
  • triajul epidemiologic în colectivitate
  • purtarea măştii de protecţie
  • limitarea accesului vizitatorilor în spitale
  • continuarea vaccinării antigripale

Se pot închide școlile

Ministerul Sănătății a reamintit faptul că inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot lua decizia suspendării cursurilor, acolo unde absenteismul din cauza gripei depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală.

Inspectoratele şcolare împreună cu direcţiile de sănătate publică pot să ia decizia suspendării cursurilor acolo unde absenteismul depăşeşte 20% la clasă sau în şcoală. (…) Circulaţia virusului gripal este mai intensă în anumite regiuni. Acolo măsurile trebuie luate în concordanţă cu ceea ce se întâmplă“, a precizat oficialul guvernamental.

Nu vă duceți copiii în locuri aglomerate

În context, prof. dr. Adrian Streinu Cercel le-a recomandat părinţilor ca pe timpul vacanţei intersemestriale copiii să fie duşi la bunici şi nu în locuri aglomerate.

Fiind vorba de şcoli, slavă Domnului că vine o vacanţă. Scurtă, lungă, nu are importanţă. Dacă lumea înţelege să nu îşi ia copiii să îi ducă în mall-uri este un lucru bun, dacă nu înţelege acest lucru atunci ne vom aştepta să avem un nou sezon cu îmbolnăviri cu virus gripal. Recomandarea noastră, a specialiştilor, este ca în această săptămână să îi ducă la bunica, la bunicul, la ţară, în altă parte, dar nu în mall-uri sau în zone în care aglomeraţia este foarte mare“, a punctat medicul.

El a explicat că nu este vorba despre “un virus cu mutaţii”, ci “de virusul AH1N1 care a generat majoritatea infecţiilor şi se face răspunzător de o mare parte din decese“. “Cel de tip B este foarte puţin în circulaţie, ceea ce este un lucru bun. Ca atare, nu ne aşteptăm să avem multe encefalite, de exemplu“, a precizat prof. dr. Adrian Streinu Cercel.

Nu se pune problema instituirii carantinei

În acest moment nu se pune problema instituirii carantinei în România. “Nu se pune problema unei carantine. Carantina este o măsură care este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care noi nu o trăim. Dacă vreţi, putem să spunem că trăim o situaţie ‘normală’. Gripa aşa evoluează, câteodată într-un număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare. (…) Carantina este o măsură adoptată extrem de rar, de obicei decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Există un regulament, tratat internaţional, care stipulează aceste lucruri. (…) Nu utilizăm acest termen. Noi vorbim de limitarea vizitatorilor în spitale. Personalul sanitar, dacă ar fi carantină, ar intra în spital şi ar rămâne acolo. Acum, el se poate duce acasă, prin urmare nu vorbim de o carantină“, a precizat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol.

Autor: Sofia Filip

Foto: Ministerul Sănătății Facebook/ Arhiva OZ

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply