Get this Widget

Euler Hermes: Creșterea nominală a salariilor din România cu 12,7 % a condus la creșterea inflației la 5,4 %

0

Reprezentanții Euler Hermes atrag atenția că în majoritatea țărilor europene creșterea nominală a salariilor a depășit cu mult nivelul de creștere a productivității. Companiile au absorbit costurile salariale mai ridicate acceptând marje de profit mai scăzute, preferând menținerea prețurilor la produsele comercializate la același nivel de până acum, limitând astfel impactul asupra inflației. Excepție de la acest trend se observă în România și Turcia, unde inflația devansează în prezent estimările.

În luna mai a acestui an, în România, inflația a înregistrat o valoare de 5,4 % . Această pondere a fost influențată de creșterea nominală a salariilor din primul trimestru, cu 12,7 % .

Cea mai ridicată rată anulă a inflației, de 12,1 %, a fost înregistrată în Turcia. La aceasta a contribuit și o depreciere accentuată a monedei. Ungaria și Slovacia au înregistrat, și ele, creșteri ale ratei inflației de 2,8 % , respectiv 2,6 % .

De la începutul anului și până în prezent, în România, leul are o depreciere de -1,2 % față de USD și
-0,2% față de EUR.

În ceea ce privește nevoia de finanțare externă brută, în România aceasta se situează la 134 % din rezervele valutare. Ungaria are un excedent de cont curent și un deficit fiscal acceptabil, iar nevoile sale de finanțare externă sunt adecvate, reprezentând doar 75% în rezervele valutare. Polonia afișează o nevoie de finanțare externă în raport cu rezervele sale valutare de 136% bazate, în general, pe o macroeconomie relativ solidă .

La nivel global, este estimată o creștere economică de + 3,3% în 2018, față de + 3,2% în 2017. Climatul rămâne unul pozitiv, însă, în timp ce creșterea economică din SUA se prevede a accelera în 2018, în ceea ce privește China, se așteaptă o încetinire. Economia statelor membre zona Euro ar putea decelera în 2018 și 2019, atingând praguri de +2.1%, respectiv 1.9%, după ce în 2017 au înregistrat printre cele mai mari creșteri economice, de 2.6% yoy.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply