18 martie 2024
9 C
București

Cinci greșeli de evitat la un interviu de angajare!

Evită aceste greșeli pentru a avea un interviu de angajare reușit! Sunt cinci greșeli pe care riști să le faci și astfel să ratezi slujba vieții tale.

Este foarte important să te pregătești înainte de a te prezenta în fața posibilului angajator. Interviul de angajare este pasul cel mare pe care tu îl faci către o nouă oportunitate în carieră.

Ne-am gândit să-ți spunem care sunt cinci dintre greșelile pe care mulți candidați le fac atunci când se prezintă la interviul de angajare.

  • Din dorința de a părea relaxat, candidatul abordează o atitudine care poate transmite impresia că nu este interesat de informațiile legate de posibilul job. Acest lucru deranjează foarte mult un angajator. De obicei, majoritatea angajatorilor au mai mulți solicitanți decât au nevoie sau își doresc, așa că, dacă nu ești demonstrabil interesat de acel loc de muncă, ei cu siguranță nu vor fi interesați să te angajeze.

Ce sa faci în schimb? Demonstrează interesul față de companie și locul de muncă. Asigură-te că ajungi la timp, ești îmbrăcat corespunzător și ai telefonul închis. Pune întrebări inteligente care indică faptul că ai făcut cercetări și că știi măcar informații de bază despre angajator, dar nu pune întrebări al căror răspuns se află pe google sau pe pagina de start a site-ului companiei angajatoare. Aceste greșeli demonstrează superficialitate și nu sunt deloc pe placul angajatorilor.

  • Ai mare grijă la atitudine. Atunci când intri la interviul de angajare lasă toate problemele zilei respective departe de tine. Oamenii nervoși nu sunt genul de oameni pe care firmele doresc să îi angajeze. Cu astfel de oameni este dificil de lucrat. Ei pot crea tensiuni între colegi și/sau clienți, nu sunt buni contribuabili ai unui loc de munca fericit sau ai unei afaceri prospere. Oprește-te, înainte de a intra în biroul angajatorului, respiră adânc, pune un zâmbet pe față și fă tot posibilul pentru a schimba vitezele mentale, astfel încât mintea ta să se afle într-un loc liniștit.
  • Ești la un interviu de angajare, nu la o discuție amicală. Ai mare grijă la ceea ce spui. Uneori, oamenii au mentalitatea de „a spune adevărul și numai adevărul”, așa că își demonstrează curajul, răspunzând la fiecare întrebare cu informații prea detaliate sau personale. Nu este inteligent și nici util să faci acest lucru. Nu este recomandat nici să spui minciuni, dar evită să plictisești intervievatorul și să anulezi oportunitatea de angajare prin schimbul de prea multe informații irelevante. Dacă angajatorul dorește mai multe detalii, te va întreba.
  • Dacă stai încruntat, crispat, transmiți mesajul greșit. Dacă nu zâmbești, nu oferi o strângere de mână și nu ai contact vizual cu persoanele pe care le întâlnești la sediul angajatorului, și mai ales cu intervievatorul, vei transmite timidate și lipsă de bun simț sau pur și simplu vei părea că nu ești interesat. Arată interes și entuziasm.
  • Nu e bine nici să te prezinți în fața angajatorului mecanic, răspunzând doar la întrebările care îți sunt adresate. Dacă nu pui întrebări, vei ruina ocazia de a fi angajat. La fel de rău însă, este și dacă pui întrebări greșite. În timpul primului interviu, întrebările doar despre salariu, concediu, și beneficii nu sunt bine primite. Aceste întrebări aparent indică faptul că ești interesat doar de beneficii personale specifice, mai degrabă decât de locul de muncă și de contribuția reală pe care o poți aduce companiei angajatoare. În schimb, poți pune întrebări despre fișa postului, colectiv, cultura organizațională a companiei.
Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei