Get this Widget

Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

0

Exponatul lunii ianuarie, pe care Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva il aduce in atentia vizitatorilor la inceputul anului 2015, este un set de podoabe populare din Tinutul Padurenilor, zona localitatii Cerbal.

Bogatia etnografica a acestui tinut aparte este relevata si de podoabele realizate in mare parte din metal, fapt care atesta maiestria padurenilor in arta prelucrarii metalului.

Istoria ne arata ca Tinutul Padurenilor a fost, din cele mai vechi timpuri, unul din leaganele metalurgiei fierului de pe teritoriul Romaniei.

Podoabele prezentate fac parte din colectia Sectiei de Etnografie si Arta Populara Orastie. Acestea sunt in numar de cinci si sunt confectionate din cositor, bronz si alama, unele pe suport din piele – Baltii, Lant cu inele, Lant cu chei, Lant cu zale si Straicuta de chei sau Chei pe kitsch (sold).

Podoabele sunt compuse din peste 1.000 de piese, in greutate de peste un kilogram. Acestea erau purtate de femei si aveau menirea de a le spori misterul feminin si puterea de atractie.

Autor: Ioana Galeș
Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply