Get this Widget

Exponatul lunii octombrie la MCDR este un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani

0

Un vas dacic vechi de peste 2.000 de ani, unic in Romania, despre care se presupune ca era folosit in ceremoniile religioase, este expus de joi la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva, piesa arheologica fiind restaurata in laboratorul propriu al institutiei de cultura.

Vasul din ceramica cenusie, folosit pentru turnat lichide, a fost descoperit in situl Magura Uroiului in anul 2004 si este datat in sec I a.Hr., obiectul prezentand o toarta cu motive zoomorfe.

Vasul este lucrat la roata, din pasta fina, omogena, de culoare cenusie, cu decoratii de linii incizate, oblice, sub forma a trei brauri. Toarta vasului sugereaza un animal neidentificat, care poate fi lup sau mistret. Fata animalului – narile, ochii – este realizata prin impunsaturi profunde, botul este alungit, coada scurta si groasa, spatele fiind decorat cu crestaturi menite sa sugereze blana“, a declarat purtatorul de cuvant al MCDR Deva, Daniel Iancu.

Valoarea deosebita a piesei este data atat de functionalitatea sa, vasul fiind utilizat la turnarea unor lichide, cat si de maniera artistica in care a fost realizata. Piesa este inclusa in colectia de arheologie a MCDR si va putea fi admirata de publicul vizitator, pe tot parcursul lunii octombrie, intr-un loc special pregatit in cladirea muzeului.

Autor: Ioana Galeș
Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply