Get this Widget

Exponatul lunii septembrie la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

0

Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva propune vizitatorilor, incepand cu data de 1 septembrie 2015, un alt obiect in cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”.

Este vorba despre o piesa speciala, reproducerea unui animal fabulos, un dragon, prin care institutia noastra doreste sa fie alaturi de cei mici in aceasta luna a inceputului de an scolar. Obiectul este expus in spatiul de la intrarea in Palatul Magna Curia.

Dragonul este o creatura de obicei descrisa ca fiind un fel de reptila mare si puternica, avand abilitati magice si spirituale. Creaturi legendare, multe dintre caracteristicile tipice asociate dragonilor sunt comune in toate mitologiile lumii. Variatele fiinte care poarta numele de dragon probabil insa ca nu au o singura origine, iar semnificatiile lor sunt foarte diverse. Simbol al vietii in China, animal protector in Indonezia, pazitor al sabiilor in Japonia, malefic si viclean in Europa, dragonul se intalneste in numeroase mituri si legende. De obicei, dragonii chinezesti sunt fiinte benefice ce aduc noroc.

In mitologiile vestice, cea greaca sau celtica, dragonul este o incarnare a raului. In simbolistica medievala, dragonii erau o imagine a apostaziei, a tradarii si a perfidiei, dar si a furiei si invidiei. Multiplele capete erau simbolul decadentei, opresiunii si chiar al ereziei. Dragonul este descris alaturi de alte specii de animale pe care le putem recunoaste printre reptilele actuale: Agama gulerata din Australia (Chlamidosaurus chingii), micul dragon zburator (Draco volans) din India sau soparla-dragon de nisip (Pogona vitticeps) din deserturile australiene.

Foto: MCDR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply