Get this Widget

Expoziția „CU TENDA”– POVEȘTI CU AROMÂNI ajunge în Italia

0

Ultima oprire a expoziției itinerante „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI va avea loc în Italia, în localitatea Tricase, la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito, în fosta Abație Dominicană, din 2 decembrie 2018, până pe 31 ianuarie 2019.

Expoziția, concepută de Muzeul Național al Țăranului Român, organizată în parteneriat cu O.R.S. Osservatorio Ricerca Sociale. Centro studi, politiche e ricerche sociali și găzduită de asociația Liquilab din Tricase, propune o incursiune în imaginarul unei culturi care a modelat simbolic harta culturală a Balcanilor. Pe parcursul unui an, expoziția a fost vizitată de peste 6000 de vizitatori din cele trei țări (România, Bulgaria, Macedonia), fiind una dintre activitățile principale ale proiectului european CU TENDA” („călătorind cu cortul”) – STORIES, IMAGES AND SOUNDS ON THE MOVE [Living memory of southeastern Europe], co-finanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene (2015-2019).

Concepută sub forma unui eseu vizual, expoziția „CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI reconstruiește simbolic și fragmentar, prin mărturii, autoreprezentări, texte și elemente de patrimoniu material și imaterial, imaginarul lumii aromânești ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate în continuă mișcare.

Vernisajul, care va avea loc la Former Covent of Dominicans, via Santo Spirito (Fosta Abație Dominicană), duminică, 2 decembrie, începând cu ora 18.30, include și un concert de improvizație cu sunete din Balcani susținut de susținut de grupul de muzică experimentală multumult, care reciclează fonduri sonore din Balcani.

Evenimentul de deschidere a expoziției va fi precedat de o vizionare a unui documentar de etnografie vizuală – „A via du Mitu -, pe care partenerul italian l-a realizat în urma documentării comunității Mito. Proiecția va avea loc la ora 17.30, în Sala Tronului a Primărei (sala del Trono di Palazzo dei Principi Gallone) și va fi urmată de un concert al artistei locale Anna Cinzia Vilani și de un concert itinerant pe străzile orașului către galerie.

Publicul din localitatea Tricase este invitat să descopere până pe 31 ianuarie 2019 povești cu aromâni, imagini și sunete în cadrul expoziției CU TENDA– POVEȘTI CU AROMÂNI.

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply