Get this Widget

Fitch Ratings nu crede că Guvernul României poate aduce deficitul bugetar la 2,6%

0

Fitch Ratings nu crede în estimările optimiste pe care Guvernul de la București le-a luat în calcul atunci când a întocmit proiectul de buget pentru anul 2019.

Experții agenției de evaluare sunt extrem de sceptici  cu privire la faptul că România va reuși să atingă ținta de deficit de 2,6% din PIB.

Fitch Ratings prognozează un deficit de 3,5 %

Fitch Ratings atrage atenția că în luna noiembrie a anului trecut, atunci când a confirmat ratingul României la BBB minus cu perspectivă stabilă, a estimat că în 2019 ţara noastră va înregistra un deficit de 3,5% din PIB.

Fitch este sceptică cu privire la faptul că ţinta de deficit de 2,6% din PIB va fi atinsă, având în vedere ipotezele optimiste de creştere şi venituri ale Guvernului” se arată în raportul agenţiei de evaluare.

Specialiștii Fitch au analizat proiectul de buget publicat de Ministerul Finanţelor Publice săptămâna trecută și au constatat că acesta mizează pe o reducere a deficitului bugetar (pe baza ESA) până la 2,6% din PIB, de la 3% din PIB în 2018.

Mai mult, bugetul este construit pe ipoteza unei creşteri economice de 5,5%, mult peste prognoza Fitch de 3,2%.

De asemenea, documentul pleacă de la ipoteza unei creşteri nominale a veniturilor de 15,7%, cu mult peste creşterea nominală a PIB, în timp ce veniturile din combaterea evaziunii fiscale ar urma să se situeze la 0,7% din PIB.

Pot apărea taxe noi

Din calculele făcute, specialiștii agenției de evaluare au tras concluzia că este posibilă o majorare a taxelor în România. Doar o astfel de măsură, care ar duce la reducerea deficitului bugetar, ar consolida finanţele publice ale României şi ar reduce riscurile de supraîncălzire economică, riscurile principale la adresa ratingului suveran.

Cu toate acestea, unele aspecte ale noilor impozite riscă să afecteze credibilitatea politicilor publice şi să depăşească beneficiile potenţiale aduse finanţelor publice. Acestea includ lipsa de consultare asupra taxei pe bănci (inclusiv cu Banca Naţionala a României), lipsa unui studiu de impact, precum şi lipsa de claritate cu privire la modul în care ea va opera, nemaivorbind de etichetarea populistă a acestuia drept “impozit pe lăcomie”. Toate acestea ar putea avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, a investiţiilor şi creşterii economice, ceea ce ar putea conduce la o scădere parţială a veniturilor din taxe“, susţin reprezentanții Fitch.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Fitch Ratings
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply