Get this Widget

Fizicienii români au câștigat patru medalii la Olimpiada Europeană

0

Fizicienii români și-au trecut încă patru medalii în palmares. Lotul olimpic de fizică al României, care a participat la a III-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică (EUPhO), a câștigat trei medalii de argint și o medalie de bronz, dar și o mențiune de onoare. Competiția a avut loc la Riga (Letonia), în perioada 31 mai – 4 iunie 2019.

Medaliile de argint au fost adjudecate de elevii Ștefan Dolteanu, Ionel-Emilian Chiosa și Iosif Theodor. Medalia de bronz a fost obținută de elevul Vasile Mihai, iar eleva Sabina Drăgoi a primit mențiunea de onoare. Olimpicul Ștefan Dolteanu a obținut și premiul special pentru cel mai bun experiment din concurs. Toți olimpicii sunt elevi la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Lotul olimpic a fost coordonat de prof. Adrian Dafinei de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității București și prof. Delia Davidescu de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Secretarul de stat, Irina Elisabeta Kovács, a reprezentat Ministerul Educației Naționale la ceremonia de premiere, țării noastre revenindu-i onoarea de a găzdui cea de-a IV-a ediție a Olimpiadei Europene de Fizică, în mai 2020.

În organizarea olimpiadei, Ministerul Educației Naționale va beneficia de sprijinul Facultății de Fizică din cadrul Universității București, precum și de colaborarea cu Institutele de Fizică de pe platforma Măgurele: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Fizică Atomică, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

Cu acest prilej, secretarul de stat Irina Elisabeta Kovács a avut întrevederi cu ministrul educației din Letonia, Ilga Šuplinska, precum și cu secretarul de stat Līga Lejiņa. În cadrul întâlnirilor s-au discutat aspecte referitoare la cooperarea în domeniul educației dintre România și Letonia, precum și modalitățile de modernizare a sistemelor de învățământ din ambele țări.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Ministerul Educației Naționale

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply