Get this Widget

Focare de gripă aviară la granița României

0

Pericolul apariției gripei aviare în România este din ce în ce mai mare, în contextul în care Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor din Bulgaria (BFSA) a anunţat, joi, că a descoperit virusul gripei aviare la o fermă de raţe şi una de pui din satul Voivodovo, regiunea Haskovo.

Existenţa virusului a fost confirmată de testele de laborator. În prezent se derulează o investigaţie pentru a stabili cauzele.

Toate păsările de la acele două ferme vor fi eutanasiate. În plus, a fost instituită o zonă de protecţie de trei kilometri şi o zonă de supraveghere de 10 kilometri, în interiorul cărora este interzisă comercializarea şi transportul păsărilor domestice, sălbatice şi a ouălor, scrie AGERPRES.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply