Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

A fost lansat programul CRED. 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial vor beneficia de formare profesională

0

Programul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED”, prin care 55.000 de cadre didactice din învățământul primar și gimnazial vor beneficia de formare profesională a fost lansat de către reprezentanții Ministerul Educației Naționale. Fiecare dascăl inclus în proiect va primi o subvenție în cuantum de 600 de lei.

„Proiectul se înscrie în politica educațională privind învățarea pe tot parcursul vieții și sunt convins că și în anii următori vom derula proiecte similare. Prin complexitatea sa și prin resursele umane, materiale, financiare și logistice implicate, CRED reprezintă și oportunitatea elaborării unei strategii ample și coerente de formare a cadrelor didactice pentru implementarea curriculumului pentru clasele I-VIII, care să fie ulterior utilizată ca model de bune practici pentru schimbările ce urmează în ciclul liceal. Totodată, proiectul prevede asumarea de către profesori și a unor roluri complementare celor de la clasă, cu accent pe consiliere, pe mediere socială, facilitarea învățării în contexte non-formale și informale”, a declarat ministrul Valentin Popa.

CRED beneficiază de finanțare europeană prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 și reprezintă o intervenție sistemică de prevenire a părăsirii timpurii a școlii, prin măsuri care să susțină aplicarea inovativă și sustenabilă a noului Curriculum național și creșterea accesului la experiențe de învățare de calitate ale elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Pentru a asigura acoperire națională, proiectul implică existența unui parteneriat activ la nivel central (prin Institutul de Științe ale Educației), respectiv local, prin cooptarea a trei inspectorate școlare județene (Bihor, Iași și București) și a opt Case ale Corpului Didactic (Botoșani, Brașov, București, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman și Timiș).

În vederea desfășurării activităților de formare vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate județele și în Capitală. Numărul total de ore de formare la nivel național este de 330.000, implicând aportul a 900 de formatori. Toți cei 55.000 de participanți la cursurile de formare vor primi fiecare o subvenție în cuantum de 600 de lei. Suplimentar, pentru cadrele didactice generatoare de bune practici vor fi acordate 150 de premii.

De asemenea, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice, pe arii curriculare, care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învățământul primar și gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaționale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor și cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaționale deschise, cât și pe o platformă online de e-learning.

Totodată, prin intermediul activităților incluse în CRED, se are în vedere creșterea calității și relevanței educației în școlile aflate în zone cu populație vulnerabilă, ținta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învățământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competențelor-cheie, în contexte de învățare curriculare și extracurriculare stimulative și motivaționale, pentru cel puțin 2.500 de elevi.

Proiectul „Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți” (cod SMIS 2014+:118327) va fi finalizat în anul 2021 și are un buget de aproximativ 42 milioane de euro.

Autor: Mădălina Lazăr
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply