Get this Widget

Gabriela Firea a majorat cu 50% alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitalele administrate de Primăria Capitalei

0

La propunerea primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, alocaţiile de hrană pentru bolnavii din spitalele aflate în administrarea Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) se vor majora cu 50% faţă de nivelul prevăzut în HG 851/2018.

Propunerea venită din partea edilului general a fost aprobată în ședința de luni a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Am propus anul trecut acest proiect din dorința de a elimina conotațiile negative sau chiar peiorative ale sintagmei <mâncare de spital>, dat fiind faptul că alimentația bolnavului este foarte importantă pentru eficacitatea oricărui tratament. Așa cum ne străduim să oferim tuturor persoanelor internate în spitalele administrate de Municipalitate medicamentele și materialele sanitare necesare, ne dorim ca toată lumea să beneficieze și de mese consistente, sănătoase, preparate în condiții de igienă maximă. A fost un proiect pilot, care s-a dovedit a fi foarte benefic, de aceea dorim să-l continuăm, în mod permanent“, a declarat Gabriela Firea.

HG 851/2018 prevede alocaţii de hrană cu valori cuprinse între 5 şi 20 de lei/zi, suma variind în funcţie de afecţiunea şi vârsta pacienţilor.

Actul normativ mai stipulează că nivelul alocaţiilor poate fi majorat de către unităţile administrativ-teritoriale pentru spitalele aflate în subordinea lor, cheltuielile suplimentare urmând să fie suportate din bugetele proprii.

Având în vedere creşterea preţurilor la mărfurile alimentare în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, precum şi elementele specifice alimentaţiei în cazul anumitor boli, este necesară majorarea nivelului actual al alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice aflate în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti şi administrarea ASSMB“, se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre, adoptat luni de CGMB.

Anul trecut, primarul general al Capitalei a inițiat un proiect pilot de dublare a alocațiilor de hrană pentru bolnavii din spitalele administrate de ASSMB. Pentru acest proiect, Municipalitatea a alocat 5.523.000 de lei. Având în vedere că proiectul pilot a adus o serie de beneficii pentru bolnavii internați în spitalele subordonate Primăriei Capitalei, Gabriela Firea a propus ca dublarea alocației de hrană să fie permanentă.

Majorarea va fi finanțată din bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Gabriela Firea Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply