Get this Widget

Gabriela Firea convinge consilierii municipali să nu lase bucureștenii fără termoficare

0

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convins consilierii generali să aprobe proiectul care prevede înfiinţarea societăților pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA. Edilul Bucureștiului reușește prin acest vot istoric pentru locuitorii din Capitală să asigure continuarea serviciului de alimentare cu energie termică.

Ședința Consiliului General al Municipiului București ( CGMB) s-a derulat marți într-o atmosferă încordată, pe ordinea de zi aflându-se unul dintre proiectele majore pentru administrația Capitalei. Este vorba despre hotărârea privind înfiinţarea societăţilor pe acţiuni Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA şi Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA.

Urgența noastră este legată de ziua de mâine( n.r. miercuri), ziua în care poate fi declanșat falimentul RADET, ziua în care poate fi un debut al haosului în sistemul de termoficare din București.

Un haos care nu-mi poate fi nici mie imputat, pentru că nu sunt primar de 20 de ani și nici dumneavoastră nu sunteți vinovați pentru ceea ce s-a întâmplat, dar vor fi părtași la dezastrul acumulat în aproape 30 de ani cei care nu înțeleg cât de serioasă este această problemă și care nu poate fi subiectul unor polemici nesfârșite politice.

Să știți că în blocurile racordate la RADET sunt cetățeni pur și simplu. Acolo sunt cetățeni care simpatizează cu stânga, cu dreapta, cu PSD, ALDE, cu PNL, cu USR. Am auzit discuții de genul, lăsați, că în blocurile comuniste racordate la RADET stau doar pesediști. Nu este adevărat. Cunosc eu foarte mulți care nu sunt simpatizanți PSD. Este un lucru foarte serios” , a spus primarul general înainte de începerea sedinței CGMB.

Salvarea sistemului de termoficare

Înainte de vot, edilul general al Capitalei a atenționat în legătură cu situația grea în care se află acum RADET. Mai mult, Gabriela Firea a subliniat că gravitatea situației a determinat-o să trimită scrisori de avertizare instituțiilor statului, inclusiv la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

”Pentru a continua tot acest proces de modernizare trebuie să existe o entitate care să preia atât angajații de la RADET, peste 3000 de oameni care stau acum cu sufletul la gură și nu știu dacă mâine vor mai avea unde să meargă sau nu la serviciu, dar cel mai important este să asigurăm continuitatea alimentării cu apă caldă și căldură a cetățenilor. Este lucru vital, este infrastructură critică, nu este doar în răspunderea primarului general. De aceea am și scris atât CSAT, cât și Guvernului, ministerului de resort, Parlamentului,” a punctat Gabriela Firea.

După dezbateri aprinse, Gabriela Firea i-a convins pe consilierii generali să voteze pentru adoptarea acestei hotărâri.

„Municipiul Bucureşti propune aprobarea înfiinţării Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti, societate care să îndeplinească condiţiile unui Operator Regional, dar şi condiţiile de atribuire directă a contractului de delegare a activităţii de producere, distribuţie, transport şi furnizare a energiei termice, în aceste condiţii, având în vedere iminenţa intrării în procedura falimentului a RADET”, se arată în expunerea de motive semnată de primarul general.

Cu 37 de voturi “pentru”, şase “împotrivă” şi şase abţineri, edilul Capitalei reușește o mare victorie politică, dar și una administrativă. Gabriela Firea s-a bucurat atât de susținerea partidelor de la putere, cât și de cea a opoziției, singura formaţiune politică ce a votat împotrivă fiind USR.

Hotărârea adoptată de consilierii generali permite de fapt ca bucureștenii să beneficieze în continuare de serviciul de alimentare cu energie termică. Indiferent de decizia pe care instanța o va lua miercuri în legătură cu falimentul RADET, Bucureștiul nu rămâne fără apă caldă și căldură.

La acest moment, cu o datorie de 800 de milioane de euro, cu reţeaua veche de 50 de ani şi pierderi uriaşe, RADET este în insolvenţă.

Victoria primarului general este una foarte importantă, fiind cunoscut faptul că problemele sistemului de termoficare din Capitală sunt unele majore. Prin noile companii înființare, Municipalitatea va putea redresa un sector care de ani de zile  stă pe buza prăpastiei.

“Am făcut astazi un pas deosebit de important în direcția continuității și sustenabilității sistemului de alimentare cu energie termică a Bucureștiului. În urma consultării cu toate grupurile politice reprezentate în Consiliul General, cu specialiști independenți, precum și cu reprezentanții administrației și ai sindicatului din cadrul RADET, s-a conturat o soluție articulată, respectiv înființarea a două noi companii municipale, care să preia, prin divizare, atât activitatea RADET cât și a fostei companii municipale Energetica București S.A. Pentru ca această soluție să poată fi pusă în practică era nevoie de votul favorabil a două treimi din consilierii generali, respectiv 37 de voturi. Acest lucru s-a întâmplat astazi, voturile necesare provenind de la consilierii PSD (24), ALDE (4), PNL (6) și PMP (3), cărora le mulțumesc public pentru că au înțeles să lase la o parte luptele și orgoliile politice atunci când este vorba de o problema vitală pentru bucureșteni.

Din păcate, nu toți consilierii generali au manifestat aceeași responsabilitate față de cei care i-au ales și au continuat să manifeste aceeași atitudine obstrucționistă pe care o au de doi ani și jumătate, demonstrând o dată în plus că scopul lor este să se opună prin orice mijloace și cu orice consecințe tuturor proiectelor inițiate sau susținute de mine în calitate de Primar General. Sunt convinsă că oamenii nu pot fi păcăliți și că cei care seamănă vânt în cei patru ani de mandat vor culege furtună la următoarele alegeri. Iată, pentru conformitate, lista „Cavalerilor Apocalipsei RADET” care astazi au încercat, din fericire fără succes, să ducă spre colaps sistemul de alimentare cu energie termică din București:PNL: Cătălin Deaconescu, Ciprian Ciucu; PMP: Poșircaru Ion; USR: Wring Roxana Sanda, Ciceală Ana-Maria, Berceanu Octavian, Gâdiuță Alexandru Valeriu, Marinescu Sorin, Teodor Raluca Nicoleta, Arsu Alin, Bumbar Marian, Munteanu Cristian, Radu Elena, Stroe Bogdan Cristian, Țugui Matei Ion, Coțofană Liviu Alin, Ivan Florin, Grigorescu Florin (USR)”, a subliniat Gabriela Firea, după adoptarea proiectului de hotărâre.

Ce urmează

Hotărârea adoptată de CGMB prevede reorganizarea Companiei Municipale Energetica Bucureşti SA, prin divizare, finalizată prin dizolvare. În termen de trei zile de la votarea proiectului, se va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor Companiei Energetica, iar aceasta va aproba declanşarea procedurii de divizare.

Partea divizată din Compania Energetica SA care corespunde serviciului public de alimentare cu energie termică va fi transferată către Compania Termoenergetica SA, care va primi activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciului public.

Energetica Servicii SA va prelua activele şi pasivele corespunzătoare, avizele şi licenţele, contractul şi personalul aferente prestării serviciilor care nu sunt conexe serviciului de utilitate publică.

Trebuie menționat că proiectul de hotărâre a fost elaborat plecând de la decizia Curţii de Apel din 22 noiembrie 2018, prin care se anulează actul administrativ de înfiinţare a Companiei Municipale Energetica. Mai mult, s-a avut în vedere iminenţa intrării în procedura de faliment a RADET SA.

După cum se arată în hotărâre, scopul înfiinţării unei noi companii este „raportat la necesitatea de a conserva continuarea şi funcţionarea serviciilor publice cu caracter economic, gestionate de întreprinderile publice înfiinţate, precum şi raportat la obligaţia Municipalităţii de a furniza servicii publice cu caracter economic, absolut necesare, esenţiale pentru asigurarea unui standard minim şi rezonabil de viaţă al locuitorilor din Municipiul Bucureşti”.

Noua companie preia toți angajații RADET

În cadrul ședienței ordinare a CSMB au fost aprobate și alte două hotărâri importante. Primul dintre proiectele votate de consilierii generali se referă la asigurarea de către RADET a continuității prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, pâna la preluarea acestuia de către Compania Municipală Termoenergetică SA.

De asemenea, hotărârea prevede că întreg personalul angajat la RADET va fi preluat de către noul operator.

Cel de-al treilea proiect de hotărâre care a primit aviz pozitiv vizează aprobarea de către CGMB a studiului de oportunitate, a documentației de atribuire și a modelului de contract privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică, întocmite de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București Ilfov, precum și împuternicirea ADI de a delega acest serviciu către Compania Municipală Termoenergetica S.A.

Compania Municipala Termoenergetica S.A. va avea ca obiect exclusiv de activitate producerea, distribuția, transportul și furnizarea energiei termice, urmând ca acest serviciu public să-i fie delegat, conform Legii 51, de către ADI Termoenergetica București Ilfov. De asemenea, Compania Municipală Energetică Servicii S.A. va desfășura activități de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări, cu precădere în domeniul energetic.

Printre obiectivele de investiții pe care această societate nou înființată le va prelua de la compania municipală care va fi dizolvată se numără cel privind reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București, inclusiv aplicația pentru obținerea a 176 de milioane de euro fonduri europene prin POIM, precum și toate contractele de mentenanță și/sau reparații ale centralelor termice din incinta spitalelor administrate de Primărie. De asemenea, Energetica Servicii S.A. va prelua și proiectul demarat de Energetica S.A. privind înființarea unei rețele de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice.

Acționarii noilor companii municipale sunt localitățile membre în ADI Termoenergetica București Ilfov, respectiv:

  •  Municipiul București (99,99996%, adică 11.988 acțiuni nominale a câte 10 lei)
  • Comuna Chiajna (0,00002%, adică 6 acțiuni nominale a câte 10 lei)
  • Orașul Popești-Leordeni (0,00002%, adică 6 acțiuni nominale a câte 10 lei).
Autor: Ștefania Enache
Foto: Primăria Capitalei Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply