Get this Widget

Gabriela Firea: Lucrăm la proiecte europene a căror valoare se ridică la 959 de milioane de euro

0

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a punctat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că Municipalitatea lucrează la proiecte europene a căror valoare se ridică la  959 de milioane de euro. Din suma de aproape un miliard de euro, 665 de milioane de euro reprezintă partea de finanţare nerambursabilă, iar restul de 294 milioane de euro – cofinanţarea.

În premieră, există o preocupare la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru atragerea de fonduri europene, nu e o critică, e o realitate ceea ce spun, în anii trecuţi nu s-au depus eforturi pentru depunerea de proiecte pe fonduri europene, pentru că s-a considerat că Bucureştiul are suficienţi bani, suficiente resurse şi nu este nevoie să mai muncească experţii din PMB pentru a obţine şi fonduri europene nerambursabile. (…) În acest moment, proiectele contractate şi proiectele în pregătire împreună, suma totală pe fonduri europene e de peste 950 – 960 de milioane de euro, deci aproape 1 miliard de euro. (…) Am pregătit multe proiecte în domeniul transportului energiei termice, staţia de epurare Glina şi de ce nu şi conservarea patrimoniului. (…) Lucrăm aşadar la proiecte europene a căror valoare se ridică la 959 milioane de euro, aproape 1 miliard de euro”, a nuanțat Gabriela Firea.

Contracte de finanțare semnate deja pentru proiecte în valoare de 408 milioane euro

Primarul general al Capitalei a avut vineri o întâlnire cu comisarul european pentru Politica Regională, Corina Cretu, ocazie cu care s-a făcut o analiză a stadiului proiectelor cu finanțare europeană pe care le derulează Municipalitatea.

Primăria Capitalei a depus proiecte în valoare totală de 638 de milioane de euro, pentru trei dintre ele, în valoare de 408 milioane euro fiind deja semnate contractele de finanțare: proiectul de finalizare a stației de epurare Glina și de reabilitare a sistemului de canalizare, precum și două proiecte de dotare cu 20 noi tramvaie a liniilor 40 și 55. Proiectele pentru alte 80 de tramvaie, pentru 100 de autobuze electrice noi și pentru modernizarea unui tronson de 1,1 km din calea de rulare a tramvaiului sunt în contractare, urmând a fi semnate. În plus, mai avem în pregătire proiecte în valoare de 320 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pentru extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și pentru conservarea patrimoniului”, a explicat edilul șef al Capitalei.

Gabriela Firea a mai spus că astăzi ( n. r. vineri) are loc deschiderea ofertelor depuse în cadrul procedurii de achiziție “pentru atribuirea contractului de furnizare a 100 de tramvaie, pe care le achiziționăm cu fonduri europene în valoare de 212 milioane euro, valoarea cofinanțării fiind de 2%. În plus, cu finanțare de la Fondul de Mediu în valoare de 73 milioane euro, vom achiziționa 100 de troleibuze – deschiderea ofertelor va avea loc în data de 15 aprilie – și 130 autobuze hibride – deschiderea ofertelor va avea loc în data de 7 mai”.

La rândul său, Corina Crețu a amintit că Bucureștiul și întreaga zonă din jurul acestuia reprezintă un motor pentru economia României. “Cred că este foarte important să cooperăm, Comisia Europeană și Primăria Capitalei, pentru a identifica măsuri concrete și pentru a accelera proiectele pe care le avem în derulare. Mă bucur să văd investiții care, cu sprijinul fondurilor europene de coeziune, asigură în special îmbunătățirea traficului în București.Toate acestea vor conduce, sper, la o viață mai bună pentru cetățeni, vor ajuta la rezolvarea problemelor de trafic sau la reducerea poluării și aglomerației.Vreau să salut, de asemenea, și alte proiecte realizate pe fonduri europene: este vorba dspre eficiența energetică a clădirilor publice și private, renovarea unor clădiri din patrimoniul cultural, precum Biserica Domnița Bălașa, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Treime, care sunt simboluri ale Capitalei noastre”, a menționat comisarul european.

Corina Crețu a ținut să precizeze că încă de la începutul mandatului de primar general al Gabrielei Firea, Municipalitatea și Comisia Europeană cooperează pentru deblocarea unor proiecte esențiale, precum managementul deșeurilor și termoficare.

Aceste două proiecte vor atrage fonduri europene de peste jumătate de miliard de euro. Termenul limită pentru folosirea acestor bani este 2023, deci sper că vom coopera pentru a finaliza în timp, din actualul exercițiu bugetar, aceste proiecte. Cred în potențialul Bucureștiului pentru viitor. Ne pregătim pentru viitorul buget european și experții noștri deja au început să gândească strategic cum vom folosi viitorul buget european pe proiecte concrete care să aibă un impact maxim în viața cetățenilor. Sper că Bucureștiul va fi un beneficiar al fondurilor europene și în exercițiul bugetar 2021-2027”, a subliniat comisarul european.

Lista proiectelor cu finanțare europeană

Principalele programe europene în cadrul cărora Primăria Capitalei a aplicat pentru finanțare, în actualul exercițiu financiar multianual, sunt Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020 și Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020:

  •  POR 2014-2020

Primăria Capitalei are două proiecte contractate, și alte 11 aflate în perioada de contractare (urmând a fi semnate) în domeniul transportului public. Proiectele vizează achiziția a 100 de tramvaie noi, a 100 de autobuze electrice noi și modernizare liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea

Cele două proiecte cu contracte de finanțare semnate și cele șase proiecte aprobate, aflate în perioada de contractare, pentru achiziția a 100 de tramvaie noi vizează modernizarea a opt linii de tramvai. Sunt câteva dintre cele mai circulate linii de transport public, cu flux important de călători, care în mare măsură le utilizează zilnic. Cele 100 autobuze electrice vor circula pe 14 trasee. Vor avea stații de încărcare. Proiectul modernizării liniei de tramvai pe Bd. Vasile Milea vizează refacerea pe o distanță de 1,1 km a căii de rulare.

Prin realizarea acestor 13 proiecte, se va îmbunătăți calitatea transportului public prin modernizarea flotei STB și refacerea infrastructurii, dar vor contribui și la scăderea poluării din București“, a explicat Gabriela Firea.

De asemenea, în domeniul conservării patrimoniului, Primăria Capitalei a pregătit proiectul de restaurare și conservare a Muzeului Gheorghe Tattarescu și lucrează la documentațiile pentru Grădina Cișmigiu și Parcul Carol.

Proiectul local „Casa Gheorghe Tattarescu” vizează conservarea, restaurarea si protejarea obiectivului de patrimoniu, creșterea gradului de expunere a Casei Memoriale după finalizarea lucrărilor de intervenție, prin digitizarea acesteia, și prin creșterea numărului de vizitatori. Valoarea investiției este de aproximativ 3,7 milioane euro. Sunt realizate demersurile de elaborare a cererii de finanțare, însă cererea poate fi depusă numai după redeschiderea apelului de proiecte 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Pentru Grădina Cișmigiu și Parcul Carol, departamentele de profil ale PMB colaborează în vederea realizării documentațiilor tehnico-economice, pentru a atrage finanțare prin aceeași axă a POR.

  • POIM 2014-2020

În cadrul acestui program, Municipalitatea derulează o serie de proiecte pentru infrastructura de apă uzată.

Finalizarea Stației de Epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare și a canalului colector Dâmbovița (Caseta) sunt componente ale unui proiect în valoare de 365 milioane euro contractat, aflat în derulare.

Anul acesta au început lucrările la extinderea Stației de Epurare și la construcția incineratorului de nămol. Anul trecut s-a avansat într-un ritm foarte rapid, cu toate că se lucrează în condiții extrem de grele, în subteran, pentru reabilitarea colectoarelor principale de canalizare.

Lucrările (de exemplu, pe Splaiul Independenței) sunt realizate printr-o tehnologie fără săpătură deschisă, care permite muncitorilor să intre în subteran printr-o gură de acces. Dacă se intervenea cu săpătură deschisă, traficul ar fi fost complet blocat. Au fost realizate 53 de guri de acces, din care 23 deja sunt închise, după introducerea noilor tuburi. La acest obiectiv, mai sunt în derulare două proceduri de achiziții pentru reabilitarea Casetei, o procedură s-a finalizat, urmând a fi semnat cele două contracte aferente ei după aprobarea bugetului local, iar la cealaltă procedură sunt în evaluare propunerile financiare.

Un alt proiect important este „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în zonele Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă – lotul 1 și lotul 2 din municipiul București”.

Proiectul este estimat la 68 milioane euro și vizează extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă în 4 cartiere – Ghidigeni, Olteniței, Cheile Turzii și Henri Coandă. Studiul de fezabilitate a fost aprobat în CGMB, s-au obținut Certificatele de Urbanism pentru zonele Ghidigeni, Olteniței și Cheile Turzii și toate avizele. Se lucrează cu Autoritatea de Management a programului, urmând ca aplicația să fie depusă în viitorul apropiat.

Cu ajutorul unor finanțări nerambursabile atrase prin POIM se urmărește reabilitarea sistemului de termoficare al Municipiului București.

Proiectul, estimat la aproximativ 248 de milioane de euro, va fi depus pe Axa prioritară 7. Reabilitarea vizează aproximativ 200 km conductă din traseul primar de transport al energiei termice din Municipiul București, fapt ce va duce la diminuarea pierderilor de căldură, a apei de adaos din sistem și scăderea emisiilor de noxe.

Trebuie menționat că o delegație de experți PMB s-a întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanții DG Competition și DG Regio. S-au stabilit cu experții europeni pașii de urmat în ceea ce privește ajutorul de stat, pași obligatorii înainte de depunerea aplicației de finanțare.

Reamintim că săptămâna trecută s-a aprobat în CGMB divizarea Companiei Energetica în două societăți. După finalizarea procesului de delegare către noua Companie Municipală Termoenergetica București se va putea finaliza analiza instituțională, o condiție necesară pentru depunerea cererii de finanțare.

Mai mult, Municipalitatea are în lucru un alt proiect care vizează transportul public și care se realizează cu finanțare din Fondul de Mediu. În cadrul acestui proiect, Primăria Capitalei achiziționează 100 de troleibuze și 130 de autobuze hibride. Finanțarea provine de la Administrația Fondului pentru Mediu, iar contractele de finanțare au fost semnate la sfârșitul anului trecut. Valoarea estimată a proiectului este de aproximativ 102 milioane euro.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Gabriela Firea Facebook

 

 

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply