Get this Widget

Gabriela Firea:Testare genetică GRATUITĂ pentru bolnavele de cancer la sân

0

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a inițiat în București un proiect extrem de important pentru sănătatea publică. Este vorba despre testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente.

Proiect unic la nivel național

Datorită sprijinului financiar acordat de Primăria Municipiului București, un număr de 1.000 de persoane diagnosticate cu această maladie au șansa de a beneficia de teste genetice prin care se poate stabili schema de tratament potrivită pentru fiecare caz în parte.

Proiectul, unic la nivel național, dispune de un buget total în valoare de 3,7 milioane euro, iar fiecare beneficiar inclus în program primește un ajutor de 17.000 lei ( aproximativ 3.700 de euro).

Programul, implementat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, se va derula până în decembrie 2019, iar dacă numărul persoanelor care vor solicita ajutorul Municipalității este mai mare decât cel estimat inițial ( n.r. 1.000), se are în vedere suplimentarea finanțării.

Proiectul este adaptat nevoilor reale ale pacienților

Gabriela Firea este inițiatoarea acestui program, iar propunerea sa de a implementa și în România testarea genetică pentru bolnavele de cancer de sân a venit după ce, în urmă cu cinci ani, o prietenă foarte apropiată s-a confruntat cu această problemă gravă de sănătate. Ideea s-a materializat într-o hotărâre a Consiliului General al Municipilui București, care a fost adoptată anul trecut.

Am inițiat anul trecut acest proiect știind cu exactitate ce înseamnă și care sunt beneficiile sale. Întrucât în urmă cu cinci ani o persoană apropiată a trecut prin emoțiile și anxietatea generate de acest diagnostic, am aflat că  există un test care ar putea să dea informații despre prognosticul bolii și despre căile eficiente de tratament.

Tratamentul realizat pe baza acestui test și-a dovedit viabilitatea. Ghidarea tratamentului oncologic în funcție de profilul genetic oferă rezultate mai bune în termeni de supraviețuire, astfel că am decis să ne implicăm și să susținem costurile acestor teste. Costurile testelor, atât de necesare, sunt mari. Cu toate acestea, cred că un tratament cât mai adecvat, croit special pentru fiecare pacient, îi oferă acestuia mai multe șanse să își recapete sănătatea, dar este și o formă de prevenție – reducând posibilitatea de recidivă a bolii.

Practic, se poate decide la un nivel ştiinţific care este schema de tratament cea mai potrivită pentru pacient, astfel încât să nu fie nici prea invaziv şi care să aibă efecte asupra altor organe, nici să nu fie prea puţin, şi anume insuficient, şi atunci maladia să poată să revină. Până în acest moment au fost deja aprobate 60 de dosare, 53 de vouchere fiind deja comandate și urmând să ajungă la beneficiari până la sfârșitul lunii februarie. Pentru celelalte șapte dosare, procedurile se vor finaliza în luna martie”, a declarat Primarul General al Capitalei, în cadrul conferinței ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”.

Există în ghidurile medicale internaționale recomandări referitoare la testele genetice, acestea sunt foarte importante pentru prognosticul și alegerea tratamentului adecvat în cancerul de sân. Proiectul Primăriei Municipiului sprijnă financiar efectuarea acestor teste, care nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și sunt foarte costisitoare”, a explicat și directorul medical al ASSMB, dr. Turkes Ablachim.

Programul din Capitală ar trebui extins și în țară

Cancerul mamar este una dintre bolile cu incidență mare în rândul românilor. Datele Global Cancer Observatory indică faptul că anual, în țara noastră, sunt diagnosticate 8.900 de noi cazuri de cancer mamar. De asemenea, în București apar, la fiecare 12 luni, 700 de cazuri noi de cancer. Dintre acestea, în jur de 450 sunt depistate în faza incipientă.

Pornind de la aceste statistici îngrijorătoare este evident că autoritățile trebuie să se implice activ în această problemă de sănătate și să vină cu soluții viabile menite să dea o șansă la viață persoanelor care suferă de astfel de boli. Iar programul ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, dezvoltat la nivelul Capitalei, reprezintă o inițiativă adaptată nevoilor reale ale pacienților.

De altfel, se impune ca astfel de proiecte să fie dezvoltate și în alte regiuni din România, în condițiile în care inițiativa Gabrielei Firea este considerată de lumea medicală din România ca fiind una benefică sistemului.

Beneficii medicale și financiare

Iar beneficiile sunt de mai multe tipuri. În primul rând discutăm despre un beneficiu adus bolnavului de cancer. O persoană care trece printr-o astfel de dramă are o șansă reală de a învinge boala, testele genetice arătând exact cum trebuie aplicată schema de tratament. Astfel, sunt evitate riscurile de a supune un organism și așa bolnav unor ședințe de chimioterapie care nu sunt adaptate nevoilor reale ale pacientului.

Un alt beneficiu adus de acest program este unul de ordin financiar. O diagnosticare corectă a bolii duce la reducerea cheltuielilor din Sănătate. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Franța, una dintre țările în care testarea genetică este susținută financiar de stat. Aici, implementarea testărilor genetice a generat o reducere de 30%  a presiunii pe bugetul sistemului sanitar.

Informații cheie despre ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”

  • persoanele care vor să beneficieze de finanțare trebuie să se prezinte la medicul specialist oncolog pentru o diagnosticare în vederea indicației de testare genetică
  • după obținerea acestei indicații, pacientul se va înscrie online pe site-ul ASSMB
  •  solicitații vor primi automat un număr de înregistrare în proiect
  • în maximum cinci zile lucrătoare vor primi din partea ASSMB o convocare la sediul instituției pentru verificarea dosarului
  • proiectul beneficiază de un buget total de 3,7 milioane euro
  • ajutorul financiar pentru fiecare beneficiar este de 3.700 euro
  • se pot înscrie în program persoanele cu domiciliul stabil în București. Se acceptă și viză de flotant

AICI găsiți întreaga procedură de înscriere în proiectul ”Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”

Autor: Ștefania Enache
Foto: ASSMB

 

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply