Get this Widget

Genny gătește la Ordinea Zilei: Cozonac cu nucă, rahat și stafide

1

Cozonacul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a românilor. Chiar dacă la prima vedere pare un preparat complicat, dacă urmați rețeta mea o să vedeți cât de simplu se pregătesc cozonacii pufoși, umpluți  din belșug cu nucă, rahat și stafide. Vă garantez că o să le oferiți celor dragi un desert extraordinar de care își vor aminti mereu.

Pentru aluat aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg. de făină 000
  • 50 gr. de drojdie proaspătă
  • 100 gr. de zahăr
  • 300 ml. de lapte cald și 150 ml. apă caldă
  • 2 linguri de extract pur de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
  • 3 ouă mari
  • 1 linguriță de sare
  • 150 gr. de unt
  • 20 ml. de ulei
  • 50-70 ml. de ulei pentru masa de lucru

Ingredientele pentru umplutură:

  • 700 gr. de nucă măcinată (la ai mei am pus un kg.)
  • 100 gr. de pesmet de biscuiți
  • 200 gr. de zahăr
  • 1 plic de cacao
  • 2 sticluțe de rom
  • stafide sau 150 g coajă confiată de portocală
  • 200 gr. de rahat

Un sfat extrem de important: făina, zahărul, aromele și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoatem din frigider ouăle cu două ore înainte de a ne apuca de treabă, iar făina o așezăm în vasul în care vom pregăti aluatul cu 1-2 ore înainte.

Cum pregătim aluatul

Laptele se amestecă cu apa și cu vanilia și se încălzește totul puțin pe aragaz. Făina pe care am lasat-o la temperatura camerei, se cerne într-un bol mai mare, în care trebuie să aveți loc de frământat în voie aluatul.

Într-un bol mai mic, amestecați un pahar cu laptele cald,  apă și drojdia. Mare atenție! Laptele și apa să fie călduțe, nu fiebinți, pentru că altfel “omorâți” drojdia. Adăugați și trei-patru linguri de făina și mai amestecați o dată.

Faceți o adâncitură în făina și turnați amestecul cu drojdia. Cât crește maiaua puteți mixa ouale cu sarea, coaja de portocală și lămâie.

În bolul cu faină și drojdie adăugați gălbenușurile și restul de lapte, zahărul și untul. Amestecați toate ingredientele cu mâinile sau cu o lingură, până se leagă un pic aluatul.

Înmuiați mâinile câte puțin în  ulei și frământați bine din toate părțile, vreo 20-30 de minute. Lăsați aluatul la crescut până când își dublează volumul.

Cum pregătim umplutura

Se amestecă toate ingredientele și se înmoaie cu apa rece (nu folosiți lapte pentru că nu se va lega crema). Rahatul îl puteți tăia cuburi și îl amestecați cu crema sau îl puteți tăia în fâșii lungi și îl puneți pe foaie orinzontal după ce ați pus crema.

După ce am pregătim crema și aluatul a crescut, răsturnăm aluatul pe masa de lucru ușor unsă cu ulei și îl împărțim în patru bucăți egale. Îtindem fiecare bucată de aluat, într-o foaie groasă de 2-3 cm, de dimensiunea formei în care vom coace cozonacul.

Adăugăm umplutură, având grijă să lăsăm cam 2-3 cm din capete neunse și apoi o rulam. Procedăm la fel și cu a doua foaie și apoi răsucim cele două rulouri și le lipim bine capetetele.

Tapetăm forma cu hârtie de copt (e bine ca hârtia de copt sâ depășească marginile formei) și punem delicioasul cozonac cu nuca în ea.

Lăsăm cozonacul cu nucă sa dospească pentru 60-90 minute sau până când depășește puțin marginile formei. Îl ungem cu  gălbenuș de ou amestecat cu 2-3 linguri de apă rece.

Coacem cozonacul în cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 50-60 minute.

Dacă urmați pas cu pas rețeta mea, vă gărantez că o să aveți pe masa de Paști cozonaci delicioși. Și nu uitați de ingredientele mele secrete: dragoste din belșug și multe zâmbete!

Pofta buna!

Autor: Genny Vasilescu
Foto: Ordinea Zilei

 

 

 

Facebook Comments

Share.