Get this Widget

Gradina Cișmigiu intră în reabilitare

0

Consilierii municipali au aprobat, miercuri, indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea peisagistică a parcului istoric Grădina Cişmigiu.

Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 46,8 milioane lei, dintre care lucrările de construcţii şi montaj reprezintă 40 de milioane de lei. Durata de realizare este estimată la trei ani.

Este o investiție extrem de utilă, au trecut 165 de ani de la inaugurarea Grădinii, care nu a mai beneficiat de investiții consistente dinainte de anul 1989. Am pregătit în ultimele luni prin ALPAB, documentația de reabilitare – am trecut-o prin Comisia tehnico-economică, iar astăzi am inclus-o pe ordinea de zi a ședinței CGMB. La finalizarea investițiilor, bucureștenii vor avea posibilitatea să se bucure de un spațiu public de calitate, cu confort sporit, și cu valoare peisagistică ridicată”, a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Potrivit referatului de aprobare, Parcul Cişmigiu are o suprafaţă totală de 15,7 ha, este monument istoric, fiind administrat de ALPAB.

Intervenţiile şi folosinţa Grădinii Cişmigiu vor trebui corelate cu statutul de monument istoric al imobilului şi evoluţia sa compoziţională, în integralitatea tuturor elementelor care îl alcătuiesc, principale şi auxiliare“, prevede documentul.

Obiectivele generale de intervenţie sunt:

  •  refuncţionalizarea modului de utilizare a parcului cu prezervarea şi punerea în valoare a compoziţiilor de mare calitate precum Ansamblul Cetăţii, Ansamblul Movilei, Ansamblul Terasei trandafirilor, Ansamblul Rondului Roman cu terasele de meditaţie, în concordanţă cu cerinţele de conservare şi cu cerinţele societăţii actuale;
  • revitalizarea peisageră a parcului prin aplicarea unor măsuri eficiente şi ştiinţifice de înlocuiri, toaletări, plantări, cu punerea în valoare reciprocă atât a vegetaţiei, cât şi a ansamblurilor construite şi a oglinzii de apă;
  • conservarea şi punerea în valoare a tuturor elementelor şi pieselor istorice inventariate;
  • conservarea şi protejarea speciilor şi exemplarelor deosebite de vegetaţie şi arbori.

Documentaţia de reabilitare a parcului istoric Grădina Cişmigiu prezintă avantajele asigurării unui confort sporit şi o calitate deosebită a spaţiului parcului, care va duce la înfrumuseţarea edilitară a întregii zone a oraşului, posibilitatea desfăşurării de activităţi recreative, educaţionale şi sportive într-un ansamblu peisager de valoare“, se mai arată în document.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Dana Ștefănescu

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply