Get this Widget

Guvernul Dăncilă a dat afară societatea civilă și profesiile liberale din CES

0

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) critică ferm modul în care procesul legislativ tocmai a fost văduvit de expertiza specialiștilor practicieni care au contribuit semnificativ la diminuarea pe cât posibil a erorilor conținute de proiectele de lege discutate în cadrul Consiliul Economic și Social (CES).

UPLR atrage atenția cu privire la gravitatea eliminării peste noapte a oricărei reprezentări relevante din rândul societății civile din CES, a profesiilor liberale. Utilitatea în cadrul procesului legislativ a prezenței profesiilor liberale s-a concretizat și în cazul recentei ordonanțe de urgență care a modificat legea insolvenței.

Vedem pe zi ce trece această răbdare din ce în ce mai redusă a Guvernului cu privire la necesitățile democrației de consultare și colaborare, cu mecanisme de control și de echilibrare (checks and balances), cu un timp minim alocat transparenței decizionale și dialogului dintre instituții și specialiștii din domeniu. Iar prin eliminarea oricăror reprezentanți ai profesiilor liberale din CES ne îndreptăm cu pași rapizi către eliminarea de facto a democrației în procesul legislativ din România,” a declarat Adrian Vascu, Președinte UPLR.

Miercuri, 11 octombrie 2018, premierul României a semnat decizia prin care au fost înlocuiți peste noapte 13 dintre cei 15 membri ai Consiliul Economic și Social. Precizăm faptul că precedenta componență a CES a fost decisă de Guvernul Ponta în anul 2015, cu un mandat de 4 ani. Consiliul Economic și Social are rol esențial în procesul legislativ al guvernului, pentru că analizează și avizează toate proiectele de acte normative inițiate de Executiv. Ultima întrunire a CES, înainte de publicarea deciziei premierului Dăncilă în Monitorul Oficial, de înlocuire a 13 dintre cei 15 membri, a fost proiectul de lege privind sistemul de pensii.

Autor: Ioana Galeș
Foto: UPLR
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply