Get this Widget

Guvernul pune în pericol sănătatea românilor

0

Prin deciziile pe care le-a luat, decizii care vizează plata personalului din sistemul medical, Guvernul Dăncilă pune în pericol sănătatea românilor.

Dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru a repara efectele produse de modificările aduse de OUG 114/2018 la legea salarizării, asigurarea continuității asistenței medicale devine o mare problemă pentru unitățile sanitare din țara noastră.

Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol îl constituie protestele spontane ale salariaților care se desfășoară în această perioadă în diferite spitale din țară, ele având ca temă principală scăderea veniturilor determinată în primul rând de reducerea drastică a recompenselor salariale menite să cointereseze salariații în asigurarea continuității asistenței medicale. Aceasta este principala nemulțumire a salariaților de la spitalele din Tulcea, Neamț, Pașcani, Sighetu Marmației și a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane”, atrag atenția liderii Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Se dorește dispariția indemnizației de hrană

Reprezentanții salariaților din Sănătate susțin că prin reducerea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și în cele de repaus săptămânal, veniturile cadrelor medicale sunt diminuate considerabil. În condițiile în care munca nu le este retribuită pe măsură, este greu de crezut că angajații din Sănătate vor mai accepta să lucreze în zilele care alți salariați din alte sectoare sunt liberi.

Introducerea indemnizației de hrană în suma sporurilor și specificul unităților publice de sănătate (majoritatea secțiilor și compartimentelor acestora fiind prinse în mecanismul de asigurare a continuității) au condus la situația actuală în care acest spor tinde către desființare  (către limita lui minimă de 1%) în multe unități. Menționăm că posibilitatea de desființare de facto a acestui spor a fost creată în mod intenționat de guvernanți prin modificarea operată în legea salarizării (față de Codul Muncii): trecerea de la „un spor de 100%” la „un spor de până la 100%””,explică sindicaliștii.

Reducerea sporului de tură

De asemenea, prin reducerea sporului de tură continuitatea asistenței medicale este pusă în pericol.

OUG 114/2018 stabilește că acesta( n. r. sporul de tură) nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018. În condițiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la cca. 10% din salariul de bază actual. Cu alte cuvinte, prin OUG 114/2018 Guvernul le-a furat salariaților care efectuează ture cca. 5 puncte procentuale din valoarea sporului de tură, adică cca. 33% din el”, subliniază liderii salariaților din Sănătate.

Gărzile se transformă în …voluntariat

O altă piedică în continuitatea asistenței medicale o constituie blocarea tarifului orar al gărzilor medicilor la nivelul din luna ianuarie 2018. Acest efect derivă din interpretarea incorectă dată legii de Guvern, el accentuând tendința de a afecta mecanismele salariale menite să susțină (prin stimulare) continuitatea asistenței medicale în unitățile sanitare publice. Prin această măsură Guvernul întoarce de fapt medicii la situația din prima parte a anului 2016, când activitatea din gărzile suplimentare era plătită cu mult mai puțin decât cea desfășurată la norma de bază.

Există soluții

Federația „Solidaritatea Sanitară” cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situații, reluându-i solicitarea de-a aplica, prin Ordonanță de Urgență, cele două soluții cumulative:

  • Mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază.

Prin această modificare legislativă se eliberează o parte din presiunea existentă la ora actuală la nivelul unităților sanitare pentru scăderea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal, această intervenție având un impact pozitiv asupra posibilității de asigurare a continuității serviciilor medicale“, precizează sindicaliștii.

  • Scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%. 

Organizația sindicală reamintește Guvernului că primul pas către o astfel de soluție a fost făcut deja  prin Acordul încheiat în luna mai 2018,între sindicate și Executiv. În cadrul acestui acord s-a convenit scoaterea sporurilor pentru gărzile suplimentare normei de bază din limita de 30%. Acum este necesară implementarea celui de-al doilea pas (pe care sindicaliștii l-au solicitat și la negocierile anterioare): scoaterea din limita de 30% a sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal.

Acest pachet de soluții este în acord cu interesele publice, înlăturând riscurile care amenință capacitatea de asigurarea a continuității asistenței medicale, și satisface în același timp drepturile fundamentale ale salariaților care, prin sacrificiile pe care le fac în detrimentul vieții personale, participă la asigurarea continuității asistenței medicale în unitățile sanitare publice”, punctează Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Tot mai multe proteste în țară

Un nou protest a izbucnit miercuri în sistemul medical de la noi. Angajații Spitalului Municipal Sighetu Marmației au ieșit în fața Primăriei (ordonatorul principal de credite este Consiliul Local) pentru a protesta împotriva deciziei de reducere a sporurile pentru munca prestată zilele sâmbătă și duminică, dar și în zilele declarate ca fiind sărbători legale.

Acțiuni similare au avut loc și Tulcea, Neamț, Pașcani.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply