19 martie 2024
5.3 C
București

Hepatită A, boala mâinilor murdare, face ravagii printre copiii din Covasna

În timp ce numărul infectărilor cu COVID-19 crește de la o zi la alta, în județul Covasna a mai apărut un fenomen îngrijorător. În ultimele zile, zece copii diagnosticaţi cu hepatită A (boala mâinilor murdare) au fost internaţi în ultimele zile la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe.

Andras Nagy Robert, managerul unității medicale, atrage atenția că fenomenul este îngrijorător din cauza număr mare de cazuri apărut în contextul epidemiologic actual. Lucrurile sunt grave având în vedere că pacienţii cu acest diagnostic, asemenea celor cu COVID-19, necesită izolare, iar spaţiile sunt insuficiente.

De luni de zile tot discutăm că trebuie spălate mâinile, că trebuie să avem grijă la igienă şi, iată, avem la ora actuală în spital 10 cazuri de hepatită A confirmate (…). Mesajul că trebuie să ne spălăm pe mâini nu a ajuns la toată lumea (…). Sunt copiii toţi, nu este vorba despre un focar, adică nu au venit toţi cei 10 de la o singură adresă sau o singură zonă, ci din mai multe puncte din judeţ. (…) Am găsit o soluţie de moment pentru aceşti pacienţi, dar va trebui să găsim o soluţie definitivă. Soluţia pe moment este izolarea lor într-o altă secţie şi căutăm în continuare soluţii. (…) Au mai fost cazuri de hepatită A, dar sporadic, însă în momentul de faţă sunt 10 cazuri. Asta e un motiv de îngrijorare şi un motiv pentru a atrage atenţia din nou la grijă. Cum spuneam, hepatita A este boala mâinilor murdare”, a atras atenția Andras Nagy Robert.

Încă de săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Sfântu Gheorghe a fost preocupată de găsirea unui spaţiu separat pentru pacienţii cu boli contagioase, altele decât COVID-19, cum ar fi hepatita, rujeola sau scarlatina.

Clădirea de Boli infecţioase este ocupată de pacienţi cu COVID şi de cei suspecţi. Avem probleme cu pacienţii de altă natură decât COVID, vorbim despre hepatite A, am început să avem cazuri de rujeolă, de scarlatină care ar necesita izolare. Aici nu avem o clădire, nu avem un spaţiu unde să-i putem izola pe fiecare separat cu baie şi grup sanitar propriu. La copii această problemă am rezolvat-o deocamdată, aripa mică a Pediatriei are saloane separate, fiecare cu grup sanitar şi baie proprie, dar la adulţi… cu Direcţia Sanitară trebuie să găsim o modalitate de rezolvare”, a explicat dr. Roşu Matyas, directorul medical al Spitalului Judeţean.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: Pixabay.com
- Publicitate -spot_img

Mai multe articole

Știrile zilei