Get this Widget

Iașiul ar putea restricționa circulația autovehiculelor poluante

0

Autoritățile din Iași iau în calcul adoptarea unei serii de măsuri pentru reducerea poluării în oraș. Unele dintre aceste măsuri au în vedere restricţionarea sau chiar interzicerea circulaţiei autovehiculelor poluante. 

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, propune o restricționare graduală a circulaţiei autovehiculelor poluante pe timp de zi, în funcţie de nivelul de poluare, până la interzicerea acestora.

De asemenea, a fost transmisă Comisiei Europene și o altă propunere care vizează ca municipalitatea să acorde vouchere prin care să răscumpere de la ieşeni autoturismelor poluante.

În plus, se are în vedere modernizarea întregului parc auto al Primăriei Municipiului Iaşi şi al societăţilor şi direcţiilor subordonate din fonduri de la bugetul local, fonduri nerambursabile sau alte surse.

Autoritățile iau în calcul și introducerea unei taxe de congestie după modelul celei introduse în oraşele Londra, Goteborg, Milano, Madrid etc.

Este nevoie ca fiecare primar, din punctul meu de vedere, să ia taurul de coarne şi să rezolvăm această problemă. Eu mi-am asumat acest risc şi am propus un plan de scoatere a maşinilor din oraş gradual. În prima etapă, vor fi maşinile Euro 2, a doua etapă Euro 3, în 2022, după care va urma restricţionarea progresivă şi a celorlalte vehicule poluante – Euro 4, Euro 5, până spre 2028, astfel încât să curăţăm încet, încet tot oraşul în următorul deceniu şi, astfel, să putem asigura copiilor noştri un mediu de viaţă cât mai sănătos”, a declarat, pentru AGERPRES, Mihai Chirica.

Edilul Iașiului susține că măsurile sunt necesare din cauza incidenţei crescute a bolilor cardiovasculare şi a celor pulmonare în special la tânăra generaţie.

Autor: Ioana Galeș
Foto: Primăria Iași Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply