Get this Widget

În atenția fermierilor! Puteți comercializa porcii care nu au PPA, chiar dacă ați fost prinși în ZONA ROȘIE

0

După ce a fost declanșată o adevărată isterie, în care animale sănătoase au fost arse pe motiv că astfel se împiedică răspândirea focarelor de pestă porcină africană ( PPA), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) s-a trezit la realitate și vine cu câteva precizări importante.

Astfel, trebuie menționat că circulația porcilor vii şi a produselor provenite de la aceştia este permisă în judeţele incluse în zona roşie, în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 kilometri din jurul focarelor de pestă.

Reprezentanții ANSVSA precizează că, după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte direcţiile sanitare veterinare judeţene pot acorda derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie care pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată.

În judeţele incluse în zona roşie este permisă circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor. Menţionăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure şi nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, în afara zonei de restricţie“, explică reprezentanții ANSVSA.

În România, Pesta Porcină Africană evoluează în 10 judeţe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov. În judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale.

În aplicarea şi respectarea principiului regionalizării, Comisia Europeană va actualiza anexa Deciziei 2014/709/UE, în funcţie de apariţia de noi focare de PPA pe teritoriul unui stat membru şi va lua toate măsurile pentru a preveni răspândirea bolii.

Documentul, neadoptat încă, este elaborat de către experţii Comisiei Europene din cadrul DG-SANTE, pe baza datelor şi informaţiilor oficiale furnizate de către ANSVSA.

Astfel, în zona roşie sunt incluse judeţele unde PPA evoluează în exploataţiile de porcine domestice şi/sau la populaţia de porcine sălbatice, dar şi judeţele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de PPA, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În zona albastră (denumită şi zonă tampon) sunt reprezentate judeţele aflate între zonele de risc şi cele libere de boală. În aceste judeţe nu sunt impuse restricţii privind mişcarea porcilor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor şi a circulaţiei acestora.

Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe din nord-vestul şi sud-estul ţării, respectiv în 156 de localităţi.

Până la această dată au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

Este important de menționat că pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply