Get this Widget

În vizită la chirurgul estetician: Otoplastia sau corecția urechilor

0

Astăzi, una dintre cel mai solicitate operații de chirurgie estetică este otoplastia sau corecția urechilor. Prin acest tip de operație sunt corectate imperfecțiunile naturale sau dobândite pe parcursul vieții.

De multe ori am auzit fraza – să rămânem așa cum ne-a lăsat Dumnezeu. Dar Dumnezeu vrea să ne vadă nefericiți, neîmpliniți, izolați de lume, cu credința că nu arătăm bine? Deoarece există ceva în înfățișarea noastră care nu ne place.

Atunci când se instalează programul – nu arăt bine din cauza unei urechi care este asimetrică în comparație cu cealaltă și trăim cu credința că toată lumea pe stradă, la școală sau la serviciu se uită la noi, ce facem? Ne izolăm sau apelăm la medicul specialist estetician?

Pentru a afla ce înseamnă această operație am stat de vorbă cu dr. Viorel Cotea, medic chirurg estetician, care în 32 de ani de experiență a efectuat mii de astfel de operații.

Ca definiție, otoplastia (corectarea urechilor decolate) se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolată decât cealaltă; de asemenea pot exista diferenţe de mărime între cele 2 urechi. Scopul operaţiei este de a restabili această simetrie dar nu trebuie promis că ea va fi perfectă.

Cine solicită o astfel de intervenție chirurgicală? Sunt și vedete?

Cel mai des se adresează bărbații și în special, tinerii. Uneori, părinții sună și întreabă de la ce vârstă poate fi corectată forma urechii. Chiar și imediat după naștere, părinții vor să știe răspunsul la o astfel de întrebare”, spune dr. Viorel Cotea.

Da, chiar și persoanele publice, vedetele, apelează la o astfel de intervenție estetică. Nu putem da nume din considerentul confidențialității, precum și dispozițiilor legale în ceea ce privește datele cu caracter personal.

Pot să vă spun doar un caz. O domnișoară, tânără și frumoasă, a venit cu părinții. Purta părul lung și niciodată nu îl prindea, de teamă că i se vor vedea urechile. După operație, a apărut în reclame, pe panouri stradale. A devenit vedetă de televiziune”, povestește dr. Cotea.

De la ce vârstă este indicată operația de otoplastie?

Operaţia se face după vârsta de 14-15 ani, când urechea a atins aproape dimensiunile pe care le are un adult. Este indicat ca operaţia să se facă înainte ca pacientul să intre în colectivităţi , pentru a evita apariţia unor traume psihice datorate unor comentării nefavorabile. Este de preferat ca iniţiativa pentru operaţie să vină în primul rând din partea copiilor, care astfel sunt mai cooperanţi şi mai mulţumiţi de rezultat.

 Riscuri?

Nu există operaţie care să nu implice un risc. Când operaţia este facută de un chirurg experimentat, complicaţiile sunt rare şi de obicei minore. Există diferenţe foarte mari între pacienţi în ceea ce priveşte capacitatea de vindecare astfel că rezultatul nu este niciodată complet previzibil. Într-un procent redus pot aparea mici cheaguri de sânge în spatele urechii, la nivelul inciziei sau mici infecţii localizate la nivelul tegumentului sau al cartilajului, care se tratează cu antibiotic, după caz. ”Nu sunt adeptul antibioticelor. Acestea sunt administrate numai în caz de necesitate stringentă”, spune dr. Viorel Cotea.

Recuperarea

Copiii se pot întoarce în colectivitate după 1 săptămână (dar trebuie supravegheaţi în prima lună), iar adulţii pot relua lucrul după 2-3 zile.

Rezultatele acestei operaţii sunt foarte bune, dar nu trebuie să vă aşteptaţi ca după intervenţie imediat urechile să fie perfect simetrice, lucru care nu este natural pentru urechi. Să nu uităm că există o diferenţă între o mână şi alta, un picior şi altul, spune specialistul estetician. Orice întrebare de chirurgie estetică o puteți trimite pe adresa redacției noastre și veți primi răspunsuri de la medicul chirurg estetician, consultantul rubricii de la Ordinea Zilei.

Autor: Sofia Filip
Foto:Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply