Get this Widget

Indolența statului condamnă la moarte bolnavii de cancer. MedEuropa așteaptă de luni bune să intre în Programul Național de Oncologie

0

De la jumătatea acestui an, mai exact din mai 2018, MedEuropa Constanța a făcut toate demersurile pentru ca ședințele de radioterapie ale pacienților să fie decontate de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi.  Până acum, însă, nu a primit niciun răspuns din parte instituțiilor abilitate să soluționeze această solicitare.

Indolența statului este uriașă, în contextul în care MedEuropa Constanța este singura clinică din Dobrogea care asigură acest tip de tratament. La ora actuală, centrul de radioterapie de la Galați este închis temporar, iar cel de la Spitalul Județean Constanța nu s-a deschis încă.

Încă de la inaugurare, din 24.05.2018, compania care operează centrul medical de radioterapie MedEuropa Constanța și-a asumat să asigure în mod gratuit ședințele de radioterapie pentru un număr limitat de pacienți, realizând, în paralel, toate demersurile necesare pentru ca decontarea tratamentelor să se efectueze de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. De la deschiderea centrului, au fost începute în mod gratuit tratamentele de radioterapie pentru un număr de 140 pacienți, în cure de 10-30 de ședințe, conform ghidurilor terapeutice, iar 83 de pacienți au finalizat tratamentul cu rezultate clinice bune și fără efecte secundare semnificative.  Astfel au fost efectuate 276 de consultații inițiale în specialitatea radioterapie, 2.303 de ședințe de radioterapie cu tehnici de iradiere IMRT/VMAT, 101 de ședințe de radioterapie cu tehnici de iradiere 3D conformațional. De asemenea, 20 de pacienți au beneficiat de servicii specifice de monitorizare a bolnavilor oncologici efectuate în regim de spitalizare de zi. Valoarea serviciilor medicale oferite gratuit pacienților în acest interval a depășit suma de 2.121.600 lei și a fost acoperită integral din resursele companiei. În lipsa unui răspuns favorabil pentru decontarea tratamentelor de către sistemul de asigurări de sănătate prin Programul Național de Oncologie, MedEuropa nu a mai putut continua acordarea în mod gratuit a tratamentelor și a introdus, de la 24 septembrie, servicii cu plată pentru pacienții noi”, ne-a declarat dr. Cristian Barbu, Director Medical al MedEuropa.

Doar patru centre din țară asigură gratuitate

Bolnavii de cancer din România, care au nevoie de ședințe de radioterapie,  sunt obligați să aștepte cu lunile pentru a putea beneficia de acest tratament care le poate salva viața. În acest moment doar patru centre din țară- București, Iași, Cluj și Timișoara- oferă gratuitate prin decontarea acestor servicii prin Programul Național de Oncologie. Cei care nu au posibilitatea să ajungă în unul dintre aceste centre sunt condamnați la moarte, costurile unui astfel de tratament fiind imense și extrem de greu de suportat din resursele unui român cu un venit mediu.

Se înregistrează un deficit major de facilități de radioterapie la nivelul întregii țări. În zona Dobrogei, centrul de radioterapie de la Galați este închis temporar, iar cel de la spitalul județean Constanța nu s-a deschis încă. Centrele de radioterapie din București, Iași, Cluj, Timișoara au liste de așteptare de câteva luni pentru pacienții ce urmează să intre în radioterapie, în același timp conform protocoalelor medicale internaționale 60% din pacienții oncologici au indicație de radioterapie. În aceste condiții, decontarea tratamentelor dedicate pacienților cu cancer din fondul asigurărilor sociale de sănătate – așa cum se realizează peste tot în Europa – este de importanță critică. În consecință, statul român ar trebuie să asigure, prin centre publice și private,  accesul la tratamentul de radioterapie pentru toți pacienții care au o recomandare medicală pentru acest tip de tratament”, atrage atenția dr. Cristian Barbu.

MedEuropa Constanța poate trata 120 de pacienți/zi

În speranța că va veni în cele din urmă un răspuns favorabil din partea Ministerului Sănătății, MedEuropa continuă investițiile în clinica din Constanța. Directorul medical al companiei ne-a explicat că, pe 15 octombrie, urmează să fie instalat cel de-al doilea accelerator liniar Elekta Infinity, cu aceleași specificații tehnice ca și cel care funcționează în prezent.”Cele două acceleratoare ne conferă capacitatea de a trata 120 de pacienți/zi. Tarifele pe care centrul medical le practică începând cu 24 septembrie sunt identice cu sumele ce ar fi putut fi decontate prin Programul Național de Oncologie – Subprogramul de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi. Prețul este de 320 lei pentru ședința de radioterapie 3D și 640 lei pentru ședința de radioterapie VMAT/IMRT”, subliniază dr. Cristian Barbu.

Autor: Ștefania Enache
Foto: MedEuropa

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply