Get this Widget

Industria cărnii de porc se prăbușește sub focarele de pestă porcină

0

Pesta porcină care afectează fermele din estul Europei duce la prăbușirea industriei cărnii de porc. O analiză Euronews arată că extinderea epidemiei ar putea afecta grav acest sector economic.La ora actual, România și Bulgaria se confruntă cu focare de pestă porcină. Cele două țări au luat măsuri pentru a preveni extinderea suplimentară a virusului, iar zeci de mii de porci au fost eutanasiaţi.

Totuși, unii fermieri din sudul Bulgariei nu vor să-şi omoare animalele care nu sunt infectate.

Euronews atrage atenția că România și Bulgaria sunt printre cele mai sărace din UE iar autorităţile se confruntă cu dificultăţi semnificative în a-i convinge pe cetăţeni să adopte măsurile preventive.

În ultimul an pesta porcină africană s-a extins în Asia, iar în Europa au fost raportate cazuri în ultimii cinci ani. Această epidemie poate fi periculoasă pentru industria cărnii de porc din Europa. Deja Grecia a interzis importurile de carne de porc din Bulgaria şi a extins verificările la graniţă.

Euronews notează că fermierii din România acuză autorităţile că au eşuat complet în implementarea măsurilor preventive. Comisia Europeană (CE) a avertizat că noile zone cu risc ridicat privind pesta porcină africană sunt Bulgaria, Polonia şi Lituania. Până acum nu s-au înregistrat cazuri în Europa Occidentală.

Există experți care avertizează că Bulgaria ar putea să-şi piardă întregul sector de creştere a porcilor şi să fie nevoită să sacrifice aproximativ 600.000 de porci din cauza pestei porcine africane.

Analiştii susţin că în mai puţin de o lună preţul cărnii de porc în Bulgaria a crescut cu până la 30% iar până în toamnă ar putea creşte cu încă 15%.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pesta porcină africană nu afectează omul, ci doar porcii domestici şi mistreţii.

Autor: Victoria Preda
Foto: Arhiva Ordinea Zilei

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply