Get this Widget

Inflația majorează taxele locale

0

Prevederile Codului Fiscal obligă autoritățile locale să majoreze taxele și impozitele în funcție de nivelul inflației. Deși mulți dintre contribuabili acuză primăriile pentru aceste majorări, în realitate vina aparține puterii centrale care prin măsurile luate a contribuit la creșterea inflației.

În București, de exemplu, Municipalitatea a pus în dezbatere publică un proiect privind impozitele și taxele locale aferente anului 2020. Actul respectiv prevede indexarea nivelurilor impozitelor și taxelor locale cu un coeficient de inflație de 4,6%.

Pentru corecta informare a opiniei publice, vă aducem la cunoștință faptul că potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul General al Municipiului București adoptă hotărâri privind impozitele și taxele locale pentru anul fiscal următor. Conform articolului 491 alin.1 și alin. 2 din Codul Fiscal, nivelul impozitelor și taxelor locale se indexează, anual, până la 30 aprilie, de către consiliile locale, ținând cont de rata inflației pentru anul fiscal anterior”, precizează Primăria Capitalei.

Nivelul majorărilor de taxe și impozite

Calculele făcute indică faptul că, în 2020, bucureștenii-persoane fizice vor achita pentru o garsonieră un impozit majorat cu 4-7 lei. În cazul unui apartament cu două camere, majorarea este de 4-9 lei, al unui apartament cu trei camere, majorarea este de 7-12 lei, iar în cazul unui apartament cu patru camere, impozitul crește cu 9-18 lei .

Creșterile pentru mijloacele de transport se diferențiază în funcție de capacitatea cilindrică astfel, pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de până la 2000 cmc nu există creștere, întrucât coeficientul de indexare este mic, iar pentru autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cmc creșterile variază, între 10 și 294 de lei

Nivelul impozitului pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată, egală sau mai mare de 12 tone, nu a fost indexat, întrucât nivelul impozitului a fost prevăzut la punctele 94 si 95 din O.U.G. nr.79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015.

Autor: Victoria Preda
Foto: Primăria Capitalei Facebook

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply