Get this Widget

Inspectorii UE controlează abatoarele din Polonia

0

Polonia face obiectul unui control declanșat de Comisia Europeană, după ce o anchetă jurnalistică a scos la iveală faptul că, în abatoarele din această țară, erau sacrificate animale bolnave, iar carnea lor era destinată consumului uman.

UE a trimis în Polonia o echipă de inspectori, care, în perioada 4-8 februarie, va analiza la fața locului acest caz extrem de grav.

Situația este foarte complicată, având în vedere că Polonia procesează anual aproximativ 560.000 de tone de carne de vită, iar 85% din această cantitate este exportată către ţări din UE, inclusiv în România.

O echipă de auditori de la Comisia Europeană va sosi luni în Polonia pentru a evalua situaţia la faţa locului“, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, adăugând că în aproximativ 14 state din UE a ajuns carnea exportată.

Camere de luat vederi în abatoare

La solicitarea Comisiei Europene, Polonia a activat un sistem pentru a urmări traseul cărnii suspecte şi pentru a o retrage.

Cazul se află și în atenția poliției poloneze.

Mai mult, autoritățile de la Varşovia au decis joi să instaleze camere de luat vederi în abatoare şi să angajeze mai mulţi inspectori veterinari pentru a preveni exportul de carne contaminată către alte ţări din UE.

Supravegherea video va fi disponibilă 24 de ore din 24, iar personalul specializat va evalua dacă animalele sunt sacrificate conform reglementărilor“, a explicat directorul Agenţiei Sanitare Veterinare din Polonia, Pawel Niemczuk.

Carnea a ajuns și în România

Reamintim faptul că săptămâna trecută Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF) a transmis o notificare prin care ANSVSA era informată oficial că și în țara noastră a intrat carne de vită de la animale bolnave, din Polonia.

România se află pe lista de distribuţie a companiei ELKOPOL din Polonia. Firma poloneză face obiectul unei ample anchete declanșată în urma unor investigații media. Presa din Polonia a dezvăluit că ELKOPOL sacrifica animale bolnave, iar carnea era amestecată cu cea provenită de la animale sănătoase.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply