Get this Widget

Investiții de peste 370 de milioane de euro în infrastructura din București

1

Proiectul de buget al Capitalei pentru 2019 a fost pus în dezbatere publică. Potrivit datelor furnizate de Primăria Municipiului București, proiectul prevede alocarea a peste 370 de milioane de euro pentru infrastructura, modernizarea transportului în comun şi reabilitarea arterelor, a 85 de milioane de euro pentru domeniul sănătăţii,a 38 de milioane de euro pentru consolidări,a 128 de milioane de euro pentru asistenţă socială, destinaţi atât proiectelor în derulare, cât şi stimulentelor financiare pentru tineri şi categoriile sociale vulnerabile.

“Deși suma previzionată a fi alocată Bucureștiului de la bugetul de stat este în acest an mai mică cu peste 20%, actuala strategie administrativă are priorități clare și nu vom face rabat de la calitatea lucrărilor pe care trebuie să le realizăm, nu vom opri investițiile în sănătate, în infrastructură sau transporturi, pentru că bucureștenii au nevoie de servicii publice de calitate, de spitale sigure, dotate cu aparatură ultramodernă, șosele și străzi fără gropi, de cultură și educație. Voi face tot ce îmi stă în putință ca primar general astfel încât bucureștenii să nu sufere din cauza acestor ajustări ale bugetului Primăriei Capitalei. Totodată, vom depune toate eforturile pentru a identifica alte surse de venit, pentru completarea bugetului. Reamintesc faptul că din acest buget achităm subvenții pentru transportul în comun pentru sute de mii de bucureșteni, precum și subvențiile RADET, reabilităm poduri și pasaje, consolidăm clădiri monument istoric, construim spitale, finanțăm 18 instituții de spectacol și muzee și plătim stimulente financiare pentru tineri și pentru categoriile sociale care au nevoie de sprijinul nostru,” a declarat primarul general, Gabriela Firea.

Fonduri alocate pentru infrastructură

Primăria Capitalei va aloca peste 373 de milioane de euro  pentru infrastructura rutieră, modernizarea mijloacelor de transport în comun, fluidizarea traficului și subvenții STB.

Din aceste fonduri Primăria Capitalei, prin direcțiile de specialitate, va finaliza proiectele aflate în derulare, va iniția proiecte noi menite să fluidizeze traficul din Capitală, va achiziționa mijloace de transport în comun moderne și nepoluante, va reabilita străzile, podurile și pasajele.

Astfel, pe lângă cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai achiziționa, într-o primă etapă, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid și 100 de autobuze electrice.

De asemenea, se vor moderniza stațiile de tramvai, troleibuz și autobuz, prin achiziționarea de mobilier urban și se vor moderniza 10 km de linii de tramvai.

Pentru subvenția STB, prin proiectul de buget, vor fi alocați, într-o primă etapă, 170 de milioane de euro.

 Lucrări :

 • Penetrație Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București – Pitești – Nodul Virtuții. Proiectul va fi finalizat până la sfârșitul anului 2019. Buget alocat – aproximativ 11 milioane euro.
 • Supralărgire Fabrica de Glucoză: au fost finalizate lucrările de demolari, au început lucrările la zidurile de sprijin și au fost începute lucrările de relocare a utilităților. Buget alocat – 8,5 milioane euro.
 • Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu: lucrarea este finalizată în proporție de 90%. Mai sunt de executat lucrări neprevăzute în contract: iluminat public, iluminat arhitectural, semaforizare intersecții și  separatoare de sensuri, după semnarea actului adițional. Buget alocat  – aproximativ 3 milioane euro.
 • Modernizare Piața Eroii Revoluției și Pasaj Pietonal: după obtinerea autorizației de construire urmează să se dea ordinul de începere a lucrărilor. Buget alocat  – aprox. 1 milion euro.
 • Reabilitare sistem rutier și linii de tramvai-Bd Aerogării – Finalizarea buclei deîntoarcere pentru linia de tramvai 5: Buget alocat  – aprox. 1 milion euro.
 • Demararea lucrărilor pentru finalizarea nodului intermodal de la Cora Pantelimon:Buget alocat  – aproximativ 8 milioane euro.

Lucrari noi: 

 • Penetraţie Prelungirea Ghencea Domneşti şi Supralărgire Bd Ghencea şi Str. Braşov şi Terminal tramvai 41: s-au finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropiere, după care se poate demara procedura de achiziție pentru execuția lucrărilor și a serviciilor de consultanță, după aprobare bugetului.Buget alocat aproximativ 20 de milioane de euro.
 • Străpungere Bd. Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu – intersecţia Vitan Bârzeşti Etapa a II-a: s-a finalizat studiul de fezabilitate, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După finalizarea proiectului tehnic și obținerea autorizației de construire, se vor demara procedurile de achiziție pentru execuția lucrărilor. După aprobarea bugetului urmează consemnarea banilor pentru finalizarea procedurii de expropriere. Buget alocat – aprox. 2 milioane euro.
 • Pasaj Dna Ghica: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziție pentru execuția proiectului tehnic și a lucrărilor.
 • Nod Avionului – Închidere Inel Median: s-a finalizat studiul de fezabilitate și s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. După aprobarea bugetului se poate demara procedura de achiziție pentru execuția proiectului tehnic și a lucrărilor.

Alte cheltuieli de investiții – studii documentații

Se vor aloca sume pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare pentru demararea următoarelor proiecte:

 • Pasaj denivelat șos. Petricani-șos. Bucureşti Nord (Voluntari)
 • Arteră de legătură între Sos. Pipera, Dimitrie Pompei şi Fabrica de Glucoză
 • Străpungere Valea Cascadelor-Prelungirea Ghencea
 • Expertiză tehnică DALI pentru Rabilitare sistem rutier şi linie de tramvai Bdul Chişinău
 • De asemenea, se vor moderniza depourile Bucureştii Noi, Bujoreni și Berceni si se vor demara procedurile pentru achizitia studiilor de solutii si taxa de conectare in vederea realizarii statiilor de incarcare lenta a autobuzelor electrice.

În ceea ce privește lucrările de reabilitareși modernizare a arterelor din Capitală, a podurilor și pasajelor, dar și modernizarea sistemului de semaforizare și siguranța traficului s-au alocat peste 22 de milioane de euro.

Exemple:

 •  modernizare instalații semaforizare și integrare în sistem BTMS: aproximativ 2,9 milioane euro;
 • întreținere instalații semaforizare (service, revizii și reparații) – aprox. 2,5 milioane euro.
 • lucrări de semnalizare rutieră pentru sistematizarea și creșterea siguranței circulației (marcaje rutiere, indicatoare, panouri semnalizare și limitatoare de viteză etc.) – aprox. 1,2 milioane euro.
 • reabilitare sistem rutier – aprox 15 milioane euro
 • finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare poduri Mihai Bravu și Străulești și demararea lucrărilor de modernizare pentru podul Grand – aprox. 650.000 de euro;

De asemenea, se vor demara licitațiile pentru reabilitarea podurilor Fundeni, Ciurel, Opera, pasajului Unirii, podului Timpuri Noi (pentru care s-au finalizat studiile de fezabilitate, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici).

Totodata, se vor demara licitații și pentru nouă pasarele pietonale, pentru care s-au finalizat studiile de fezabilitate, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. 

Servicii Publice

Printre lucrările de investiții în serviciile publice amintim:

 • continuarea lucrărilor la cartierul Henri Coanda “Realizarea rețelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum și a drumurilor aferente Ansamblului de locuințe “Henri Coanda” lot 1 și 2 – lucrări în continuare” – 10,6 milioane de euro;
 • Lucrări de investiții ale RADET, reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului București (șapte obiective însumând o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrala termica Amzei – aproximativ 21 de milioane de euro.

De asemenea, pentru asigurarea serviciului de iluminat public din Municipiul București vor fi alocate 19 milioane de euro, iar pentru programul unitar de acţiune de combatere a vectorilor şobolani şi ţânţari – 4,4 milioane de euro.

Subliniem faptul ca subventia RADET (diferența de preț la energia termică furnizată populației) – este de 170 de milioane de euro. 

Consolidări 

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru anul 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat în anii trecuți, care include în prezent 195 de clădiri din cele 349 de clădiri încadrate în clasa I de Risc Seismic.

Din iulie 2017 și până în prezent au fost întreprinse acțiuni în ceea ce privește peste jumătate dintre imobilele aflate în acest moment pe lista clădirilor cu risc seismic, la categoria RS I, dupa cum urmeaza:

 • în 100 de imobile – au fost executate lucrările de punere în siguranță, iar o parte dintre imobile au intrat deja în procesul de consolidare și restaurare (10 clădiri + alte 4 urmează să intre în lucru). Toate sunt în zone protejate, iar majoritatea sunt monumente istorice.
 • 46 de imobile (100.000 de metri pătrați) – sunt în acest moment în stadiul de revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizare a expertizelor tehnice sau a DALI. (Contractele au fost atribuite către Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București și Trustul de Clădiri Metropolitane București).
 • Alte 11 imobile – au trecut de la Direcția Generala de Investiții la Administratia Cladirilor cu Risc Seismic. (Contractele au fost obținute de societăți private, însă lucrările au fost blocate ani la rând de revendicări financiare și de amânări. În acest moment contractele au fost reziliate, iar lucrările vor fi predate către Compania Municipală Consolidări București).
 • 38 de imobile – proprietarii persoane fizice au fost autorizați de către PMB pentru a realiza lucrările de consolidare cu forțe proprii.

In total, 195 de clădiri încadrate în categoria RS I sunt în proces de consolidare, peste jumătate dintre cele 349 de clădiri încadrate la RS1.

De asemenea, bugetul este necesar pentru demararea lucrărilor de reabilitare a fațadelor, potrivit regulamentului aprobat in anul 2018. Sume importante sunt necesare si pentru continuarea achiziției de pe piața liberă a cel putin 100 de apartamente de necesitate. In prezent, toate cele 128 de apartamente situate in Blocurile Gemene din Piata Natiunilor Unite sunt ocupate.

Totodata bugetul va asigura și finalizarea lucrărilor in cazul imobilelor unde procesul de consolidare este intr-un stadiu avansat de execuție. 

85 de milioane de euro pentru sănătate 

Medicii Spitalului Clinic „Sfânta Maria” din București

Concret, anul acesta domeniul sănătății va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinați atât investițiilor aflate în derulare, cât și proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate în administrarea Primăriei Capitalei. Fonduri consistente vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare și dotare a cabinetelor din rețeaua de medicină școlară precum și pentru continuarea proiectelor și programelor derulate de Administrația Spitalelor. 

Astfel se vor realiza investiții pentru toate spitalele aflate în subordine, dintre care exemplificăm:

 • Construire Ambulatoriu Spital de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”;
 • Reabilitare Bloc Operator Chirurgie pentru  Spitalul Clinic “Dr. I. Cantacuzino”;
 • Reconstrucția, reamenajarea, modernizarea și echiparea Spitalului Clinic de Ortopedie „Foișor” (finalizarea proiectului, prin execuția lucrărilor la Corpul A și a parcării subterane a Spitalului);
 • “Extinderea – Modernizarea și Echiparea Spitalului Clinic de Copii “Doctor Victor Gomoiu” (dotarea secțiilor nou înființate);
 • Modernizare-supraetajare și reamenajare Corp C2-Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia – finalizare proiect;
 • Achiziție imobile pentru Rețeaua Metropolitană de centre pentru sănătatea femeii “Sfânta Agatha” 

De asemenea, vor fi demarate procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar. În acest sens, într-o primă etapă, în bugetul pentru anul 2019, a fost prevăzută suma de 2,5 milioane euro.

Proiecte – Programe (demarate în 2018)

 • Proiect FIV “O șansă pentru cuplurile infertile”, care prevede acordarea de sprijin financiar cu o valoare totală de până la 13.800 lei/cuplu infertil din București. În doar șase luni, proiectul demarat în iunie 2018 a înregistrat 1.000 de beneficiari și va fi preluat de mai multe primării din țară.
 • Proiect “Consultațíi stomatologice și aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul București”, care prevede acordarea unui sprijin financiar pentru elevii din Municipiul București cu vârsta între 7-16 ani privind aplicarea de aparate ortodontice mobile. Pana in prezent sunt 500 elevi beneficiari.
 • Proiect „Testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente”, care prevede acordarea unui sprijin financiar privind decontarea unei proceduri medicale de test genetic pentru femei, diagnosticate cu cancer mamar in stadii incipiente. Pana in prezent s-au inregistrat aproximativ 500 de dosare  care au fost validate si pentru care se vor emite vouchere.
 • Proiect „Newborn – Oncofertilitate”, care prevede acordarea de sprijin financiar pentru persoanele diagnosticate cu cancer, in vederea prezervării potențialului fertil prin prelevarea și crioconservarea materialului genetic. Pana in prezent s-au inregistrat aproximativ 200 de dosare, care au fost inregistrate si validate.
 • Proiect “SMILE”, care prevede acordarea de sprijin financiar, pentru copii din Municipiul București, privind aplicarea de aparate ortodontice fixe – reprezentand aprox. 10.000 elevi.
 • Proiect “SĂNĂTATE PRIN SPORT”, care prevede furnizarea de servicii medicale pentru sportivi legitimați din Municipiul București cu vârsta între 5-18 ani – reprezentand aprox. 28.000 elevi.

Totodata, anul acesta vor fi livrate și achitate restul de 96 de ambulante, din cele 106 achiziționate de Primăria Capitalei (în valoare de 10 milioane de euro) și vor fi puse la dispoziția Serviciul de Ambulanță București Ilfov.

Buget de 128 milioane de euro pentru asistență socială

Din acest buget, aproximativ 96 milioane euro sunt destinați celor șase stimulente financiare destinate atât tinerilor, cât și categoriilor sociale vulnerabile, care însumează peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind destinate atât programelor în derulare, cât și proiectelor noi.

Pâna în prezent, în anul 2017, 2018 și primele luni ale anului curent s-au acordat stimulente financiare în valoare de 109 milioane euro. 

 •  stimulentul financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap (in cuantum de 500 lei/luna);
 •  stimulent financiar pentru copiii incadrati in grad de handicap (in cuantum de 1.000 lei/luna)
 •  stimulentul financiar pentru nou-nascuti (in cuantum de 2.500 lei net/nou-nascut)
 •  un ajutor social comunitar pentru familia monoparentală:
 1. pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii și 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii;
 2.  pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 201 lei si pana la 530 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copiiși 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii)
 • programul voucher Materna (in cuantum de 2.000 lei – medicamente si investigatii medicale)
 •  un sprijin financiar pentru prevenirea abandonului scolar in municipiul Bucuresti(in cuantum de 450 lei)

 Totodata, DGASMB va demara in acest an doua proiecte noi:

 1. “Banca de Alimente” – un complex format dintr-o bancă de alimente, o cantină socială cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului, dar şi un centru de urgenţă pentru mame şi copii. Suma alocata – 5,2 milioane euro.
 2. Centru de Îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0 – 3 ani, centru situat în strada Soldat Răducanu nr.3, sector 1. Centrele Antante își lărgesc activitatea, astfel că DGASMB își propune înființarea unui nou centru, cu o capacitate estimativă de 30 de locuri – suma alocata – 524.000 de euro. 

În plus, DGASMB continuă dezvoltarea serviciilor deja existente și anume:

 • Serviciul cantine sociale: cantina Sf. Constantin, cantina Grivița, cantina Bucur, cantina Ferentari, Complexul de Servicii Sociale Ominis
 • Conform estimărilor se vor oferi servicii sociale pentru aproximativ 1.700 de beneficiari.
 • Centre de Îngrijire și Educație Timpurie pentru copii 0 – 3 ani – cele 11 creșe Antante la care sunt inscrisi peste 300 de copii.
 • “Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente” – Berceni – care are o capacitate de 240 de locuri.
 • „Centrul rezidenţial de îngrijire şi asistenţă pentru persoane dependente- Darvari”
 • Centrul rezidențial “Sf. Teodora” – oferă servicii socio-medicale persoanelor încadrate în grade de dependență, cu o capacitate de 120 de locuri.
 • Complexul integrat de Servicii Sociale pentru Adulți “Sf. Ioan“ – găzduieşte cel mai mare Adăpost de Urgenţă de pe raza Municipiului Bucureşti preia persoane care au domiciliul în Bucureşti cât şi în alte judeţe și este compus din Adăpostul de Noapte și Centrul de zi.
 • Centrul are o capacitate aproximativ 500 de locuri.
 • Serviciul Spălătorii Sociale: spălătoria din strada Armeniș, nr.2, sector 3, spălătoria din strada Turnu Măgurele nr 17 A, sector 4, spălătoria din Drumul Taberei nr. 24, sector 6
 • Centrul destinat agresorilor familiali – O nouă şansă – ofera servicii de consiliere psihologică și consiliere în domeniul adicțiilor. 

INVESTITII – 60 milioane euro

Directia Generală Investiții are în derulare o serie de proiecte importante demarate în anii anteriori, precum și proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmând ca în cursul anului 2019, să fie atribuite și demarate contractele de execuție.

Printre acestea menționăm:

Proiecte în derulare

 • Modernizare Patinoar Flamaropol– bugetul alocat pentru continuarea lucrarilor este de aproximativ 6 milioane de euro.
 • Modernizare si reabilitare imobil Regina Elisabeta nr. 29-31 –  lucrarile sunt in desfasurare, necesarul pe anul 2019 fiind de 4,2 milioane euro;
 • Restaurare si punere in valoare Palatul Voievodal Curtea Veche; necesarul este de 3 milioane euro;
 • Achizitie 177 apartamente pentru cadre medicale; necesar – 20 de milioane de euro;
 • Realizarea pistelor de biciclete in zona centrala a Municipiului Bucuresti;
 • Sunt in executie un numar de 6 Sali de sport (in sectorul 3);
 • Alte 5 sali de sport  (sectorul 6)au proiectele tehnice in faza de finalizare; dupa finalizarea acestora se va putea demara procedura de atribuire a lucrarilor de executie. Suma totala necesara pentru realizarea celor 11 sali de sport este de aproximativ 10 milioane de euro.

Proiecte noi

 • 17 policlinici – realizare expertize tehnice si documentatii de avizare a lucrarilor de interventie;
 • 4 gradinite in sectorul 2 – stadiu de proiectare si executie;
 • 5 after-school in sectorul 5 – proiectare si executie;
 • realizare SF si PUZ in vederea demararii proiectarii si executiei lucrarilor  la viitoarea Sala Multifunctionala din incinta complexului Sportiv Lia Manoliu;
 • Reabilitare si modernizare teatre (Centrul Cultural Lumina, Teatru Mic, Teatru F. Mic, Teatrul Bulandra);

Buget pentru mediu

Direcția de Mediu are în vedere mai multe obiective pentru anul 2019, dintre care mentionam:

 • “Programul de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”, prin decontarea eco-voucherelor 9.6 milioane euro;
 • Finalizarea statiei de epurare Glina etapa a II a – 60 milioane euro
Autor: Ioana Galeș
Foto: Arhiva OZ
Facebook Comments

Share.