Get this Widget

Investitorii se refugiază pe piața metalelor prețioase. Prețul paladiului sare de 1.500 dolari/ uncie

0

Deprecierea înregistrată de dolar i-a obligat pe investitori să se refugieze pe piața metalelor prețioase, iar acest lucru se reflectă într-o creștere spectaculoasă de prețuri.

Dacă în cazul aurului, prețul înregistrat miercuri este cel mai ridicat din ultimele zece luni, pentru paladiu ziua a reprezentat un record absolut. Cotaţia paladiului a depăşit pentru prima dată pragul de 1.500 dolari pe uncie.

Interesul masiv din partea investitorilor speculativi provocat o majorare de 19% a preţurilor la paladiu în acest an. Cotaţia acestui metal, utilizat în principal la producţia de catalizatoare pentru vehicule, a atins un nivel record de 1.500,50 dolari pe uncie miercuri, în creştere cu 0,8% faţă de cotaţia de 1.492 dolari pentru o uncie marţi.

Paladiu devine tot mai cerut pe piață

Datorită utilizării sale în industria auto, paladiu s-a transformat într-unul dintre cele mai căutate metale. “Cerinţele de mediu sunt din ce în ce mai dure, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult paladiu în fabricarea maşinilor”, a explicat Yuichi Ikemizu, director în cadrul ICBC Standard Bank din Tokyo.

Analiștii de la Citibank susțin că situaţia de pe piaţa fizică a paladiului este una dintre cele mai dificile din ultimele două decenii.

Producătorul de catalizatoare auto Johnson Matthey se aşteaptă la un deficit de 239.000 de uncii în acest an, în timp ce analiştii de la GFMS prognozează un deficit de peste un milion de uncii în fiecare din următorii trei ani pe o piaţă a paladiului estimată la 10 milioane de uncii pe an.

Și aurul crește

Și aurul se scumpește de la o zi la alta, prețul metalului galben atingând miercuri cel mai ridicat nivel din 19 aprilie 2018. Motivele acestei majorări semnificative sunt legate, în principal, de deprecierea dolarului, dar și de negocierile comerciale purtate între SUA și China.

Pe piaţa spot, cotaţia unciei de aur a urcat miercuri cu 0,1%, la 1.342,45 dolari, după ce anterior înregistrase un nou nivel record, de 1.346,73 dolari.

Autor: Victoria Preda
Foto: Pixabay.com

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply