Get this Widget

Ion Cuzuioc, omul care s-a exilat în frumos

0

Ambasador al păcii, scriitor, medic, jurnalist, profesor, romancier, dramaturg, specialist în literatură și artă, chiar și moderator de evenimente, recunoscut în Republica Moldova, precum și peste hotarele ei. Și mai mult decât atât, despre Ion Cuzuioc putem spune, pe bună dreptate, că este o întreagă enciclopedie.

13 noiembrie 1992. Alături de Papa Ioan Paul al II-lea

A avut șansa de a cunoaște îndeaproape personalitățile Republicii Moldova și a ajuns, astăzi, să fie el însuși una dintre acestea. Numit pe bună dreptate Ambasador al păcii, a dus numele țării sale natale pe toate continentele, inclusiv la întâlnirea oficială cu Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiți suverani pontifi din istoria Vaticanului.

Modest, simplu, caracterizat prin bunătate, dar și obiectivitate, în tot ceea ce face, Ion Cuzuioc este scriitorul care odată ce a pus mâna pe condei, cuvintele curg singure. Dispune de inspirație divină, ce curge ca un izvor fără sfârșit, scrisul fiind unul dintre sensurile vieții pentru autorul Ion Cuzuioc.

Exil

Mi-a plăcut exilul:

Să fiu exilat în biblioteci

Să stau la sfat cu clasicii,

Să fiu exilat în sate moldoveneşti

Să cunosc datinile strămoşeşti,

Să fiu exilat în biserici

Să mă pocăiesc în faţa lui Dumnezeu,

Să fiu exilat şi-n pădure

S-ascult ciripitul păsărilor şi foşnetul frunzelor

Să fiu exilat pe malul râului

S-aud murmurul apei curgătoare,

Îmi mai place exilul:

Să fiu exilat în carte, în poezie,

În cântec, în dans, în omenie.

Când vom avea şi un astfel de exil?

…de Ion Cuzuioc

Inclus în peste 200 de antologii

Ion Cuzuioc a editat peste 40 de cărţi de epigrame, aforisme, proză (romane, nuvele, poveşti şi povestiri pentru copii, schiţe umoristice), versuri lirice, publicistică. În toţi aceşti ani publică cronici literare, eseuri, sfaturi medicale, articole ştiinţifico-populare. Selecţii din creaţia sa literară au fost incluse în peste 200 de antologii şi culegeri din întreaga lume, din România, R. Moldova și până în Australia și Canada. A prezentat și a participat, inclusiv ca invitat, în diverse emisiuni televizate şi radiofonice din Republica Moldova şi România.

Ce este scris …rămâne

Nu există competiție națională sau internațională, unde să participe cu lucrările sale Ion Cuzuioc, și să nu câștige. Premiile decernate de-al lungul anilor, titulaturile obținute, sunt rezultatul zilelor și nopților, marcate de bucuria scrisului. Ce este scris rămâne…aceasta spune, cu siguranță, orice om de condei. Aceasta transmite și scriitorul Ion Cuzuioc prin operele sale, publicate de-a lungul timpului.

Ne-am cunoscut la momentul oportun, ales de Univers să fie așa. Faptul că l-am cunoscut personal pe Ion Cuzuioc atestă că în această lume în care trăim nimic nu este întâmplător, totul este calculat, prea bine calculat, și nu de noi, ci de o forță superioară nouă. Mă bucur că am ajuns în Republica Moldova și că am rămas aici exact pentru acest motiv – să cunosc oameni frumoși, cu capacitate intelectuală deosebită, care au ceva de spus lumii întregi, exact ca scriitorul Ion Cuzuioc. 

Epigramist de marcă

Pe lângă scrierile sale, Ion Cuzuioc, un loc aparte, îl oferă genului epigramatic, fiind catalogat de către colegii săi ca „Epigramist de marcă”, deoarece dispune de un delicat simț al umorului. A scrie epigrame nu este simplu și la îndemâna oricui, pentru că în acest caz este nevoie de inteligență și finețe umoristică, două calități pe care Ion Cuzuioc le are și le împărtășește lumii, prin versurile sale unice, de maximă înțelepciune. Și mai mult decât atât, citind versurile poetului Ion  Cuzuioc, vom observa că ele conțin vorbe simple, dar cu mesaje mari.

Fiecare cuvânt este o cheie

În tot ceea ce spune, Ion Cuzuioc lasă un mesaj posterității. Fiecare cuvânt este o cheie. Fiecare cheie deschide o ușă spre viitor. Ar fi bine ca fiecare dintre noi să găsească această cheie și să deschidă porțile spre o lume mai bună, spre armonie și pace. Acesta este Ion Cuzuioc. Căutați textele scriitorului, citiți-le și veți avea, cu siguranță, multe de înțeles și de învățat, acesta fiind de altfel și scopul vieții noastre pământene. Am ales pentru acest articol, o poezie de actualitate, cu înțelesuri profunde, pline de înțelepciune, pentru a exemplifica harul divin al scriitorului Ion Cuzuioc, un nume de marcă al Republicii Moldova, un nume recunoscut în această țară, dar și peste hotarele ei.

Autor: Ligia Beatrice Vasilescu
Foto: Arhiva personală a scriitorului Ion Cuzuioc

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply