Get this Widget
Cursul BNR
22 Ian 2018
 EURO = 4.6656 RON
 USD = 3.8059 RON
Cursul BNR
19 Ian 2018
 EURO = 4.6614 RON
 USD = 3.7984 RON
Mountain View
Mountain View

Îți cauți un job în străinătate? Agențiile de plasare nu mai pot percepe comisioane sau alte taxe

0

La data de 5 martie 2018 au intrat în vigoare prevederile Legii nr. nr. 232 din 29 noiembrie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate.

Iată care sunt noile modificări şi completări ale Legii nr. 156/2000

Conform prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate – republicată, cu modificările şi completările ulterioare, activitatea de plasare forţă de muncă în străinătate, o poate desfăşura un agent de plasare a forţei de muncă persoană juridică.

Acesta are în principal următoarele obligaţii:

 • să se înregistreze la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială îşi are sediul.
 • să aibă încheiate cu persoane juridice sau fizice, stabilite intr-un alt stat decât România, care au calitate de angajator conform legislaţiei statului respectiv, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă.
 • să încheie cu solicitanţii locurilor de muncă contracte de mediere;
 • să efectueze activităţile de mediere şi plasare în mod gratuit.

 Contractul de mediere este un contract de natura civilă care se încheie de către agent cu cetăţeanul român.

Acest contract de mediere trebuie să conţină: denumirea angajatorului din străinătate/ţara pentru care se face medierea în vederea angajării, adresă, număr de telefon/fax; descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă, durata contractului de muncă, salarizare, condiţiile de transport, de locuit.

Începând cu data de 05.03.2018 agentul de plasare nu mai are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe.

Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română. 

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă au următoarele recomandări pentru cetăţenii români care caută un loc de muncă în străinătate:

 • Să verifice dacă agenţiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la inspectoratul teritorial de muncă;
 • Să verifice cu atenţie oferta locului de muncă;
 • Să verifice adresa şi existenţa angajatorului străin pentru care au optat;
 • Să citească cu atenţie clauzele contractului de mediere;
 • Să NU accepte cu uşurinţă ofertele de muncă prin intermediul anunţurilor on-line.
 • Cetăţenii pot solicita un loc de muncă în străinătate şi Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, prin Reţeaua EURES (http://www.eures.anofm.ro ).

ATENŢIONARE!

 • Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere;
 • Nu acceptaţi achitarea unor sume de bani cu titlu de garanţii, întocmire „curriculum vitae”, traducere documente, procesare acte sau consultanţă. Plata către agentul de plasare a unor sume de bani, reprezintă un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă;
 • Nu acceptaţi să plecaţi la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în ţara de destinaţie;
 • Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea contractului de muncă de către angajatorul străin, este de competenţa instituţiilor statului respectiv. Pentru informaţii suplimentare cetăţenii pot solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care îi poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le pot urma.
Foto: Pixabay.com

 

 

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply