Get this Widget

Japonia deschide larg granițele pentru lucrătorii străini

0

Japonia se confruntă cu un mare deficit de forță de muncă și încearcă să găsească soluții pentru atragerea unui număr mai mare de muncitori străini.

Cea de-a treia economie a lumii a lansat un nou sistem de vize, proiectul reprezentând o schimbare semnificativă faţă de politicile stricte în materie de imigraţie din Japonia.

Mai mult, Japonia are o nouă agenţie pentru emigranţi, instituție care a început să funcţioneze începând de la 1 aprilie și care urmează să se ocupe de inspecţiile pentru acordarea de vize şi oferirea de sprijin pentru emigranţi.

Agenția este condusă de Shoko Sasaki. Oficialul japonez a anunțat într-o conferință de presă că asistenţa acordată emigranţilor este deosebit de importantă şi a promis că sistemul va opera în mod eficient.

Condiții pentru a putea lucra în Japonia

Cetăţenii străini cu anumite cunoştinţe de limba japoneză şi calificări profesionale pot solicita un statut de rezident denumit Specified Skilled Worker No. 1, care conferă dreptul de muncă în 14 sectoare, precum construcţii, agricultură, asistenţă medicală, timp de până la maxim cinci ani.

Cetăţenii străini care vorbesc cursiv limba japoneză şi au pregătire profesională în două domenii (construcţii şi construcţii de nave) pot să îşi prelungească şederea prin dobândirea statutului Specified Skilled Worker No. 2. Acest statut permite deţinătorului să îşi aducă şi familia în Japonia şi de asemenea nu există o limită cu privire la de câte ori poate fi reînnoită viza.

Prin noul program, Guvernul de la Tokyo estimează că până la 345.000 de străini vor dobândi viza de tip No.1 pe parcursul următorilor cinci ani. Cei mai mulți dintre aceștia (aproximativ 60.000)  ar trebui să lucreze în sectorul asistenţei medicale. Primele vize ar putea fi eliberate începând de la mijlocul lunii aprilie pentru solicitanţii care sunt deja în Japonia şi vor să îşi schimbe statutul.

Introducerea noului sistem de vize este o schimbare semnificativă pentru Japonia, o ţară care a limitat acordarea de vize de lucru doar persoanelor bine pregătite profesional sau celor cu competenţe de vârf precum doctori, avocaţi sau profesori. Însă ţara are nevoie de mai mulţi muncitori străini având în vedere îmbătrânirea populaţiei şi natalitatea scăzută.

Autor: Mihai Colț
Foto: Pixabay.com
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply