Get this Widget

Jim Yong Kim pleacă de la conducerea Băncii Mondiale

0

Președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, va demisiona din această funcție, începând cu data de 1 februarie 2019. El și-a comunicat hotărârea boardul instituţiei financiare internaţionale.

Jim Yong Kim pleacă mai devreme de la conducerea Băncii Mondiale, în condițiile în care cel de al doilea mandat de cinci ani în această poziție urma să expire în anul 2022.

Jim Yong Kim renunță la conducerea instituției financiare internaționale pentru a se alătura imediat unei firme unde va lucra în domeniul creşterii infrastucturii în ţările în curs de dezvoltare.

Născut la Seul, Jim Yong Kim este de profesie medic şi începând cu data de 1 iulie 2012 a devenit cel de al 12-lea preşedinte al Băncii Mondiale, primul său mandat expirând în data de 30 iunie 2017. Înainte de a se alătura Băncii Mondiale, Jim Yong Kim a fost preşedinte al Universităţii Dartmouth, una din cele mai prestigioase instituţii academice din SUA.

Banca Mondială a anunțat că directorul general, Kristalina Georgieva, va prelua, interimar, şi postul de preşedinte, începând cu data de 1 februarie.

Istoricul funcționării acestei instituții financiare arată că o tradiție nescrisă, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, guvernează modalitatea de numire a președintelui. Astfel, în fruntea Băncii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Cel mai mare acţionar al Băncii Mondiale sunt Statele Unite ale Americii.

Autor: Mihai Colț
Foto: Banca Mondială Facebook
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply