Get this Widget

Karen Uhlenbeck, prima femeie care câștigă Premiul Abel pentru matematică

0

Karen Uhlenbeck este prima femeie care câștigă Premiul Abel pentru matematică. Anunțul a fost făcut de Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere.

Karen Uhlenbeck a primit premiul Abel 2019 pentru realizările sale fundamentale în analiza geometrică şi teoria etalonării, care au modificat radical lumea matematicii”, a declarat preşedintele comitetului Abel, Hans Munthe-Kaas.

Karen Uhlenbeck este specialistă în ecuaţii cu derivate parţiale și prin “teoriile sale a revoluţionat felul în care înţelegem suprafeţele minimale, aşa cum sunt cele formate de bule de săpun şi probleme de minimizare mai generale, la dimensiuni superioare“.

În vârstă de 76 de ani, Karen Uhlenbeck este cercetător principal invitat la Universitatea Princeton, precum şi profesor asociat la Institute for Advanced Study (IAS) din SUA.

Academia Norvegiană pentru Ştiinţă şi Litere mai spune despre cercetătoarea născută în Cleveland că ”a elaborat instrumente şi metode de analiză globală, care vor servi de acum înainte drept instrumente de lucru pentru toţi specialiştii în geometrie şi analiză”.

Premiul Abel compensează absența Nobelului pentru matematică

Premiul Abel a fost creat în 2003 de guvernul norvegian pentru a compensa absenţa unui Nobel în domeniul matematicii. Premiul poartă numele matematicianului norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829).

Dotat cu 6 milioane de coroane (620.000 de euro), premiul Abel este una dintre cele mai prestigioase distincţii la nivel global din domeniul matematicii, alături de medalia Fields, atribuită din patru în patru ani.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: www.ias.edu
Facebook Comments

Share.

Leave A Reply