Get this Widget

La Budapesta se poate. Guvernul ungar a plătit 9,3 milioane euro pentru o pictură semnată Mihaly Munkacsy

0

La Budapesta se poate, la București astfel de proiecte se îngroapă din cauze specific mioritice. Guvernul Ungariei a anunțat că a plătit 9,3 milioane euro (trei miliarde forinţi)  pentru lucrarea “Golgotha”, operă remarcabilă a artistului Mihaly Munkacsy.

Prin această achiziție, statul ungar s-a asigurat că toate cele trei compoziţii din faimoasa trilogie a lui Mihaly Munkacsy, având drept temă Săptămâna Patimilor, se află în posesia sa. De mai mulţi ani, statul ungar deţinea lucrarea “Ecce Homo”, iar în anul 2015 a cumpărat lucrarea “Hristos în faţa lui Pilat” de la o galerie canadiană de artă pentru 5,7 milioane de dolari. Achiziția s-a făcut cu fonduri de la Banca Naţională a Ungariei. De altfel, instituția financiară are un program destinat achiziţionării operelor din patrimoniul naţional.

Pentru lucrarea “Golgotha”, Guvernul ungar şi colecţionarul ungaro-american Imre Pakh au început negocierile anul trecut. În urma discuțiilor purtate s-a ajuns la un acord, iar statul a intrat în posesia acestei picturi remarcabile. Tabloul “Golgotha” este expus la muzeul Deri din Debrecen.

Și Guvernul de la București a încercat o astfel de achiziție, doar că la noi totul a rămas la stadiu de intenție. Obiectul tranzacției l-a constituit opera lui Constantin Brâncuşi “Cuminţenia Pământului”. Pentru strângerea sumei necesare pentru achiziționarea acestei lucrări de patrimoniu s-a apelat la populație.  Oamenii au donat, dar banii astfel colectați nu au fost suficienți. Și cum statul român nu are bani pentru opere de patrimoniu, ci preferă să investească în alte proiecte „mărețe” cum sunt sălile de sport în pantă sau autostrăzile imaginare, preluarea operei lui Constantin Brâncuşi nu a mai fost posibil[. Mai mult, celor care au donat bani pentru acest proiect nu le-au fost restituite sumele respective nici acum.

Autor: Isabela Nicolescu
Foto: hirado.hu

 

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply