Get this Widget

La Ordinea Zilei:Cărți pe care trebuie să le incluzi în biblioteca ta- MOȘTENITORII de William Golding

0

Educația se bazează foarte mult pe cărți, iar un om care citește se formează mult mai frumos ca individ. Este important ca în biblioteca fiecăruia dintre noi să existe titluri din toate domeniile.

Vă propun un top 15 cărți pe care eu le-am inclus în biblioteca personală. Ordinea în care sunt prezentate titlurile este una subiectivă și nu are pretenția întocmirii unui clasament care respectă anumite criterii. Am pus în valoare cărțile pe care le-am parcurs și care mi-au atras atenția. Este imposibil ca în această galerie să nu fie titluri care să vă incite la lectură .

Primul roman este Moștenitorii. Cartea semnată de William Golding este bazată pe o poveste captivanta, care odată parcursă nu are cum să nu te facă să-ți pui întrebări. Trebuie să mărturisesc faptul că am răsfoit inițial primele pagini cu destul de multă reticență, având în minte primul roman al autorului, Împăratul muștelor, pe care nu l-am gustat prea mult. Duritatea imaginilor redate de William Golding m-a făcut să încerc un sentiment de panică maximă. Cu Moștenitorii, scriitorul a reușit să mă transforme într-un fan declarat.

Lok și micul său trib mi-au stârnit interesul, compasiunea, obligându-mă în același timp să mă gândesc la ceea ce înseamna evoluția, dar și decăderea omului. Lok este un veritabil pater familias în varianta de Neanderthal, iar Golding îl expune în diferite ipostaze care țin de viața sa. Și chiar dacă la finalul cărții autorul îl aduce în fața cititorului așa cum este perceput de Tuami, conducătorul grupului de Homo sapiens, el rămâne un personaj pozitiv pe care nu ai cum să nu-l iubești și să nu-l compătimești pentru ceea ce îi rezervă soarta.

Lupta pentru supremație, “războiul” între specii, efectele evoluției, dar și cele ale degradării umane sunt doar câteva dintre aspectele pe care William Golding le surprinde magistral. Dacă Lok și ai săi omoară pentru a supraviețui, clanul condus de Tuami ucide din plăcere, din dorința de a domina.

Malcom Bradbury spunea despre Golding că “a fost un scriitor cu o minunată vocație epopeică. [S-a priceput să spună] povești originare, despre cum a învățat omul să vorbească, despre izvoarele răului, despre straniile surse ale artei“,

Cartea este oferită de Litera.

Autor: Ștefania Enache
Foto: LItera/ Pixabay.com

Citește și: Cartea la Ordinea Zilei: NECURATUL. Descoperă o altă față a legendarului Rasputin

Facebook Comments

Share.

Leave A Reply